Конфликтът в Судан: възможни ли са мирни преговори?

0
135
Източник: Reuters

Целта на мирните преговори в Джеда беше да възстановят трайното прекратяване на огъня в Судан. По време на преговорите страни като САЩ и Саудитска Арабия, взеха участие в ролята на посредници. Въпреки усилията на тези външни участници, призивите за решаване на конфликта  бяха пренебрегнати от враждуващите фракции. Това подчертава сложната динамика на политическата сцена в Судан и предизвикателствата, пред които са изправени външните участници в своята стремеж към постигане на мир.

Въпреки неуспеха на преговорите в Джеда да постигнат окончателното прекратяване на военните действия в Судан, държавите от Източна Африка продължават да предприемат действия, насочени към постигането на мир. Такива действия включват различни мерки и инициативи, които се предприемат от тези държави в подкрепа на мирния процес и стабилността в Судан.

 

Преговорите в Джеда

На 12 юни в Судан беше нарушен пакта за прекратяване на огъня, който бе постигнат на 9 юни. Възобновените въоръжени сблъсъци сложиха край на процеса на посредничество, усилията на външните сили да помирят враждуващите фракции и да подпомогнат мирното разрешаване на конфликта.

Този процес на посредничество беше прекъснат поради обвинения в „липса на сериозно отношение“ от страна на враждуващите фракции. Въпреки това, САЩ изразяват готовност за нови преговори, при условие че и двете страни приемат отговорна позиция и се ангажират с разрешаването на конфликта.

Неуспехът на процеса в Джеда частично се дължи на липсата на участието на повече регионални играчи. За постигането на напредък в преговорите, е от съществено значение да бъдат включени ключови играчи, като например Египет и Обединените арабски емирства.

  • Египет възприема армията като ключов фактор за стабилността на съседната страна и може да играе активна роля в подкрепа на преговорите.
  • Обединените арабски емирства, които в миналото са подкрепяли генерал Мохамед Хамдан Дагало, генерал на Сили за бърза подкрепа, имат важни връзки, които могат да спомогнат за постигането на прогрес в преговорите.

Този неуспех на преговорите в Джеда ясно показва, че разрешаването на конфликта все още е далеч от постигане на съгласие и устойчиво решение.

 

Инициатива на Междуправителствения орган за развитие

На свой ред държави от Междуправителственият орган за развитие, поеха инициатива по мирно уреждане, която предстои да бъде реализирана.

Междуправителственият орган за развитие (IGAD) е регионална организация, съставена от държавите в Източна Африка, които имат обща цел за сътрудничество в политиката, икономиката и развитието. Участието на МОР в хода за мирно уреждане в Судан отразява ангажимента на регионалните държави в преодоляването на конфликтите и създаването на устойчиви механизми за постигане на мир.

На 12 юни се проведе срещата на върха на МОР. В заключителното комюнике от четиринадесетата редовна сесия на МОР беше отчетена несъгласуваността в опитите за преговори и нарастващата тревога от продължаващите сблъсъци в Судан.

В рамките на срещата беше приета Стратегия за разрешаване на конфликта в Република Судан, която предвижда формирането на съвместна делегация на високо равнище, изпълнена с представители от т. нар. Квартет, който включва Етиопия, Джибути, Южен Судан и Кения.

Според консолидираната стратегия, Квартетът разполага със срок от 10 дни, през който да организира среща с генералите на двете въоръжени фракции, Абдел Фатах Ал-Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало.

Подпомаган от Комисията на Африканския съюз, Квартетът се ангажира да стартира всестранен политически процес за уреждане на конфликта в Судан в рамките на три седмици.

Президентът на Кения, Уилям Руто, беше избран за председател на Квартета и с доверие заяви, че благодарение на значителния опит на Кения в посредничеството за сключване на мирни споразумения в региона, насилието в Судан скоро ще бъде прекратено. Мирните преговори ще бъдат проведени в Найроби, столицата на Кения.

Руто ще се стреми да насърчи диалога и да убеди суданските въоръжени сили и Силите за бърза подкрепа да започнат нови преговори, в съответствие със съгласуваните усилия на страните от Квартета.

„Ще поискаме от тях да прекратят всички видове военни действия и ще гарантираме, че ще имаме ангажимент от тяхна страна да спрат войната, която се води в Судан“, заяви Руто.

С оглед на прогресивния напредък от предишните, макар неуспешни, опити за директни преговори, надеждата е, че тази дипломатическа мисия ще успее да намери жизнеспособно решение.

Автор: Ния Недялкова

Източници: The EastAfrican, VoaNews