Съдът в Нова Зеландия: Възрастовият праг за гласуване е дискриминационен

0
178
Източник: Pixabay

Решение на Върховния съд в Нова Зеландия от този понеделник определя минималния възрастов праг за гласуване от 18 години като дискриминационен, предава „Ройтерс“.

Върховният съд в Нова Зеландия се занимава с казуса от 2020 г., когато застъпническата група „Make It 16” („Направете го 16 – бел.пр) за пръв път повдигна въпроса за промяна на минималната възраст за гласуване, така че с избирателно право да се сдобият и 16 и 17-годишните.

Според новозеландския съд настоящият възрастов праг не кореспондира с Декларацията на правата на Нова Зеландия, според която хората се освобождават от възрастова дискриминация с навършването на 16-годишна възраст.

Решението на Върховния съд не задължава парламента да промени минималния възрастов праг за гласуване, но със сигурност ще предизвика широка дискусия в законодателния орган на страната.

„Това е историческо“, смята съпредседателят на „Make It 16” Кейдън Типлър.

„Правителството и парламентът не могат да игнорират това красноречиво юридическо и морално послание. Трябва да ни позволят да гласуваме“, добавя той.

Според застъпническата група няма достатъчно законови аргументи, които да спрат 16-годишните да гласуват, след като същите могат да шофират, да работят на пълен работен ден и да плащат данъци в страната.

Министър-председателят на островната страна – Джасинда Ардърн, съобщи, че правителството ще внесе проектозакон за сваляне на възрастовия праг за гласуване, който да се обсъди и гласува в парламента.

„Лично аз подкрепят свалянето на възрастовия праг за гласуване, но в случая не става дума нито само за мен, нито за правителството. Всяка една промяна в Изборния кодекс от този вид изисква поне 75% парламентарна подкрепа“, казва Ардърн.

Партиите в новозеландския парламент са разединени по темата. Най-голямата опозиционна партия – Новозеландската национална партия, не подкрепя промяната.

Превод: Ванеса Николова

Източник: Reuters