Сирийската опозиция е готова да преговаря с правителството на Асад

Сирийската опозиция се обяви за възобновяване на водените с помощта на ООН преговори с правителството на президента Башар Асад, който се завърна в арабското общество след години на изолация.

0
115
Сирийският президент, пристигайки на срещата на ЛАД в Джеда, 19 май. /Снимка: страницата на Сирйското президентство в Туитър/

„Международната, регионалната и сирийската обстановка предоставят подходящи условия за възобновяване на преките преговори“, се казва в изявление на председателя на Сирийската преговорна комисия, която е „готова да преговаря“ с Дамаск по всички проблеми.

Преговорите за разрешаване на кризата в Сирия попаднаха в задънена улица през 2018 г., като няколко кръга от последвалите преговори с посредничеството на ООН, насочени към изработване на нова конституция, също не постигнаха решение.

Сирийската преговорна комисия включва представители на сирийската опозиционна група Сирийска национална коалиция. Тя е част от създадената през 2019 г. Сирийска конституционна комисия, която има за цел приемането на нова конституция. Конституционната комисия се състои от 150 членове – 50 от Сирийската преговорна комисия, 50 от Сирийското правителство и 50, назначени представители от ООН.

След двудневната среща на Конституционната комисия, проведена на 4-ти юли в Женева, сирийската опозиция призова „братските и приятелски страни да подкрепят усилията на ООН да вземе всички необходими мерки за постигане на цялостно политическо решение“.

Изявлението на опозицията идва в момент, когато арабските държави значително затоплят отношенията си с Дамаск. На 7 май на извънредна среща на Лигата на Арабските държави (ЛАД) в Кайро, външните арабски министри взеха решение да приемат отново Сирия в организацията. На 19 май президентът Асад присъства на срещата на върха на ЛАД, чийто домакин беше Саудитска Арабия. Това отбеляза края на 12-годишната изолация, която арабските страни упражняваха спрямо сирийското правителство.

Саудитска Арабия и Турция бяха едни от главните „помощници“ на революционната Сирийска национална коалиция. След като двете държави започнаха да стоплят отношенията си с правителството на Асад, не е изненадваща реакцията на Сирийската преговорна комисия, която (според някои анализатори) е възможно да стане по-склонна на разбирателство с отсрещната страна в Конституционната Комисия.

Сирийската преговорна комисия изрази готовност да работи с режима на Асад за постигане на решение, което разбира се да е в съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност от 2015 г., с което се очертава „пътната карта“ към мирен политически преход.

Опозицията в Конституционната комисия изрази притеснението си, че „даването на одобрение на режима да се завърне в Арабската лига (…) носи със себе си опасността“, че правителството вече съвсем няма да е склонно да отстъпва при воденето на преговорите и по този начин „ще откаже да продължи с политическото решение“.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Гейр Педерсен заяви в края на миналия месец, че новата дипломатическа активност в региона може да бъде възможност, която не е за изпускане.

В обръщение към Съвета за сигурност на ООН той отбеляза необходимостта от „конструктивно сирийско включване“ и от съвместна работа на „ключови регионални и международни играчи“.

 

Източници: AFP, The New Arab