СЗО: Няма открити случаи на Ебола в Ирак

0
795
09-25-2014WHO_Ebola
Снимка: WHO/C. Banluta

Въпреки съобщенията за случаи на Ебола в Мосул, в няколко иракски медии, миналата седмица, Министерството на здравеопазването в Ирак и здравната агенция на ООН, потвърдиха вчера (06.01.), че няма открити случаи на болестта в страната.

Като потвърдиха, че лабораторните съоръжения в Мосул не разполагат с необходимите умения, за да диагностицират и да потвърдят Ебола, от Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация (WHO) към ООН, изследвали чрез „съществуващи мрежи за наблюдение“ и чрез контакти с местните здравни органи и болници в Мосул.

„Всички потърсени източници дават отрицателен отговор за съществуването на предполагаеми случаи на Ебола,“ заявиха от WHO, в изявление, публикувано вчера, в което съобщенията в медиите за Ебола, са определени като „слухове“.

„Министерството на здравеопазването и Световната здравна организация, остават бдителни и увеличиха усилията за наблюдение, за да осигурят навременното откриване и безопасно управление на евентуални заподозрени случаи на Ебола, в страната,“ продължава изявлението, като се подчертава предприетите предпазни мерки, за да се гарантира, че превантивните програми, са готови за действие.

Изявлението отбелязва действията, предприети от WHO и Министерството на здравеопазването, включително оценки на международни входящи точки, като летища и пристанища, засилен надзор в здравните заведения, както и разработването на план за извънредни ситуации и реагиране.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова