Талибани убиха лидер на „Ислямска държава“, стоящ зад атаката в Кабул 2021г.

0
204
Източник: Getty Images

 

Съобщава се, че лидерът на клона на ислямистката групировка „Ислямска държава“ в Ирак и Леванта – провинция Хорасан (ИДИЛ-Х), заподозрян в организирането на атентата на летището в Кабул, е убит в сблъсък с талибаните в Афганистан.

През август 2021 г. екстремистката групировка извършва нападение срещу изтеглящите се от Афганистан американски войски. В резултат на атаката загиват над сто и седемдесет афганистанци и тринадесет американски военнослужещи.

В изявление по-късно във вторник говорителят на Белия дом, Джон Кърби, потвърди смъртта на лидера, въз основа на събрана разузнавателна информация от региона. Джон Кърби описа лидера като „ключова фигура за ИДИЛ-Х, пряко замесена в планирането на операции като „Абигейт“ –  атаката, при която атентатор-самоубиец извърши бомбена атака сред тълпа, която отчаяно се опитваше да влезе през портала на международното летище „Хамид Карзай“ по време на хаотичното изтегляне на американски военнослужещи.

Министерството на отбраната на САЩ категорично отрече всякакво участие или координация на действията с талибаните, довели до смъртта на лидера.

От 2021 г. талибаните са на власт в Афганистан. Това доведе до нарастване на напрежението между тях и ИДИЛ-Х и все по-чести конфронтации.

Все още не е сигурно каква е причината за смъртта, дали е умишлено нападение или просто следствие от непрекъснатия конфликт между две въоръжени сили в Афганистан.

Семействата на загиналите при бомбената атака в Кабул бяха уведомени преди официално потвърждаване. Името на лидера зад това нападение все още не е разкрито.

Високопоставен служител на американската администрацията заяви, че ИДИЛ-Х продължава да се стреми към разширяване обхвата на насилствените си операции, но досега не е станала достатъчно силна, за да представлява сериозна заплаха извън Афганистан.

Изпълнителната дирекция за борба с тероризма на ООН (UNCTED) публикува доклад по-рано тази година, според който броят на бойците, принадлежащи към Ислямска държава в Ирак и Леванта – провинция Хорасан, е между 1000 и 3000. Докладът обаче също така предупреждава, че ИДИЛ-Х се стреми да разшири обхвата си отвъд Афганистан и Пакистан с намерението да разпространи терористична дейност в други страни.

ИДИЛ-Х има присъствие в Кабул и редица провинции, където извършва бомбени атентати и убийства. В резултат на това Афганистан е изправен пред нарастваща заплаха от тероризъм и насилие.

Източници: ABC News, BBC

Превод: Ния Недялкова