Тайландската общност подпомага оцелели след пътуване с лодки жители на Мианмар

0
768

511b950f6

Местоположението на убежищата за жени обикновено се пази в тайна, за да се предпази идентичността на жертвите на  насилие. Но едно убежище в южна провинция в Тайланд е обект на медийно внимание. Всички желаят да се срещнат с новите му жители – група от 105 жени и деца от щата Ракхайн, Мианмар. Те са част от около 1 700 пристигнали напоследък с лодки, на които им е разрешено да останат в Тайланд, докато стане възможно да се намери изход за тях.

Една млада майка на четири жена е благодарна за това. Разказва, че в страната си на произход е била подложена на  заплахи с ножове и други оръжия. Хората от нейното село са упсели да се предпазят два месеца подред , но когато заплахите прерастват в това да бъдат подпалени домовете им, тя решава да напусне страната. За да опътува заплаща близо 234 долара и се озовава в препълнена лодка с още 250 човека.

Тя още разказва, че оризът, който са взели със себе си, е свършил след три дни. Престоят им в морето е  12 дни. Имало е питейна вода, но са били много гладни. Когато пристигат ги посрещат мъже и ги отвеждат в къща в гората, където стоят, докато не е извършена полицейска проверка през средата на януари. След като прекарва два дни в затвор, тя и децата й са доведени в убежището в Тайланд. Тук има дарения, които им предоставят храна, местни студенти също приготвят храна за жените, а и те имат възможност да готвят.

От края на януари екип на Агенцията на ООН за бежанците се среща деца и жени в седем убежища в Южен Тайланд, както и с мъжете в центровете за задържане на имигранти, за да придобие по – ясна представа за техните хуманитарни нужди и необходимост от защита.

Източник

 

Източник на снимка