Скандал за конското месо в хранителната мрежа на Европа

0
905

През януари тази година в Англия бяха открити следи от конско месо в ‘говежди’ бургери. Последвали разследвания откриха конско ДНК в говежди продукти в Ирландия, Франция и Швеция.

Според френският министър по потребителските стоки, Беноа Хамон, източникът на месото са две румънски кланици. От своя страна кланиците обяснили, че грешката не идва от тях, тъй като те действително произвеждали конско месо, което обаче е адекватно надписано и, че не са изнасяли говеждо през 2012 и 2013.

В изказването на френският министър се споменават и няколко холандски и кипърски търговски, които биха могли да се окажат виновни за измамата.

Междувременно, шест вериги супермаркети във Франция както и Tesco вече са свалили големи количества продукти с говеждо месо от рафтовете си с цел да спрат подвеждането на потребителите.

Патрик Уол, професор в Дъблинския Университет отбелязва, че говеждото месо се продава за около 4 евро, а конското месо за не повече от 90 евро цента. Това означава, че става въпрос за икономическа измама от огромен мащаб, и че хората зад схемата са реализирали огромни печалби по нечестен начин.

Конското месо няма неблагоприятни ефекти върху здравето, дори се счита за деликатес в някои страни, но властите и замесените фирми се притесняват по-скоро за репутацията на въвлечените в скандала субекти и за факта, че потребителите са били измамени.

 

източник1

източник2

източник3