Тежкото положение на децата в Нигерия

0
1147

UNicef

Според нов доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) най-малко 800 000 деца са били принудени да напуснат домовете си в резултат на конфликта в североизточна Нигерия между Боко Харам, военните сили и цивилните групи. Броят на децата, борещи се за живота си в Нигерия и отвъд границите с Чад, Нигер и Камерун, се е увеличил двойно за по-малко от година.

В доклада се припомня ужасяващият случай на отвлечените 200 момичета в нигерийския град Чибок, станал точно преди една година. Момичетата, на възраст между 12 и 17 г., бяха измъкнати от общежитията им и натоварени в камиони. Те бяха снимани в пропагандни видеоклипове, в които беше обявено, че ще бъдат пуснати на свобода само в замяна на освобождаването на бойци от Боко Харам, задържани от нигерийските власти.

„Отвличането на ученичките в Чибок е само една от многото трагедии, достигащи епични измерения в Нигерия и региона. Десетки момичета и момчета са изчезнали в страната – нападнати, отвлечени, наети от въоръжени групи и принудени да използват насилие, за да оцелеят. Те имат право да си възвърнат детството“- каза Мануел Фонтейн, регионален директор на УНИЦЕФ за Западна и Централна Африка.

Децата биват експлоатирани от Боко Харам по всевъзможни начини – като бойци, охрана, готвачи.. Млади жени и момичета пък стават жертви на принудителен труд, брак и сексуално насилие. Целенасочено се предприемат атаки и срещу ученици и учители поради нетърпимостта на Боко Харам срещу западните методи на образование. Повече от 300 училища са разрушени, а най-малко 196 учители и 314 ученици са били убити за 2014 г. Така конфликтът засяга не само благополучието и безопасността на децата, но и достъпа им до здравеопазване и образование.

В доклада се посочва, че най-малко 15 000 души са били убити от 2009 г. насам, когато Боко Харам започна своята насилствена кампания. Жертвите от миналата година са 7 300, а само от началото на 2015 г.- около 1000 цивилни граждани.

По повод заплахата от Боко Харам, новоизбраният президент на Нигерия Мухамаду Бухари заяви: „Мога със сигурност да обещая,че още от първия ми ден на встъпване в длъжност, ще се борим с Боко Харам с всички възможни средства. Те ще узнаят силата на нашата колективна воля и решимост да освободим нацията от терора, да възвърнем мира и нормалността на ежедневието във всички засегнати области“.

В отговор на кризата, УНИЦЕФ активизира своите хуманитарни дейности през последните шест месеца, предоставяйки психологически консултации и социална помощ на 60 000 деца, засегнати от конфликта в Нигерия, Нигер, Камерун и Чад, за справяне с емоционалния стрес и начало на оздравителен процес. Агенцията също така работи с партньори за осигуряване на питейна вода и животоспасяващи здравни услуги,  възстановяване достъпа до образование чрез създаване на временни учебни пространства, както и осигуряване на терапевтично лечение на недохранени деца.

За да продължи успешно своите хуманитарни усилия в Нигерия и съседните страни, УНИЦЕФ призова международните донори да засилят тяхната финансова подкрепа, тъй като са получени само 15% от необходимите 26,5 милиона долара.

По същото време УНИЦЕФ се опитва да привлече международното внимание към опустошителното въздействие на конфликта върху децата в региона и чрез социалната платформа „Снапчат“ под мотото „Върнете ни детството“ (#bringbackourchildhood). За разкаже историите на децата, бягащи от насилието, УНИЦЕФ ще споделя в интернет пространството рисунки, направени от децата в Нигерия, Чад, Нигер и Камерун. По този начин се изобразява най-явно тяхното тежко положение и се отразява носталгията по дома, емоционалното страдание и ужас, които са преживели.

 

Източници: UN News Centre, The Guardian

Изготвил: Вилияна Узунова