Международният съд с призив към Израел

0
61
Източник: iStockphoto

На 24.05.2024 г. Международният съд към ООН излезе с решение, с което призовава Държавата Израел да прекрати своето военно настъпление в Рафах и да отвори граничния пункт с Египет за доставки на хуманитарни помощи.

 

Решението в детайли

Според Международния съд “Израел трябва да прекрати своята офанзива и всякакви действия, които създават условия палестинската общност да бъде унищожена изцяло или в част”. 

Съдът се е произнесъл с 13 гласа “за” и 2 “против”, един от които е на израелския съдия, след отправеното искане на Република Южна Африка искане на 10.05 т.г. за вземане на спешни временни мерки. В свое изявление ръководителят на органа Науаф Салам посочва, че взетото решение е в съответствие със задълженията на Израел по Конвенцията за преследване и наказване на престъплението геноцид и е в отговор на влошаващите се условия на живот на цивилното население в Рафах.

Съдът също така нареди на Израел да отвори незабавно граничния си пункт с Египет за безпрепятствено преминаване на спешно необходимите услуги и хуманитарни помощи в града. Освен това, международният орган изисква от Израел да осигури безопасността на евентуална комисия, назначена от ООН, и отговорна за разследване на твърдения за потенциално извършен геноцид. 

Международните реакции

Неизненадващо докато палестинските високопоставени представители оценяват положително взетото решение, израелските власти не го приемат и няма да му се подчинят. 

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност, Жозеп Борел, в сове изявление посочи, че Международният съд е най-висшият орган на Организацията на обединените нации и всички нейни членове трябва да изпълняват взетите от него решения. 

 

Нови взаимни атаки

Междувременно Хамас нападна Тел Авив. Това е първата атака  от 4 месеца към вътрешността на Израел. Според мнозина анализатори атаките срещу Тел Авив подчертават заплахата, която Хамас все още представлява за Израел, въпреки че няма данни за пострадали.

В отговор на нападенията срещу Тел Авив  израелската армия започна масова атака срещу лагер за принудително разселени палестинци в Рафах. Най-малко 35 души са загинали, а десетки са били ранени. Нападението е станало близо до логистична база на Агенцията на ООН за палестинските бежанци в Тал ал-Султан. Според медийни източници, израелските самолети са обстрелвали палатки на бежанци и са използвали почти 1000-килограмови бомби ракети.

 

Индиректни последствия от войната в Близкия изток

Източник: AdobeStock

След започването на конфликта между Хамас и Израел все повече израелци са подали заявления за получаване на германски документи за самоличност според приетия през 2021 г. закон, който позволява на преследваните от нацисткия режим и техните потомци да получат германски паспорт. До април месец т.г подадените молби по тази процедура са близо 7 000, докато за цялата минала година общият брой на същите молби е е бил малко над 9 000, а за 2022 г. 5 670.

Превод: Виктор Златев

Източници: ООН ; Al Jazeera ; Anadolu Agency ; BBC ; Tagesschau