Тони Блеър се оттегля от позицията на специален посланик за Близкия изток

0
827

 

MSC_2014_Blair_Mueller_MSC2014_(cropped)
Снимка: Müller / MSC

Бившият премиер-министър на Великобритания, Тони Блеър, ще се оттегли от поста си на специален посланик на „четворката“ (САЩ, Русия, ООН и ЕС) в Близкия изток. Това ще се случи през идния месец, според източници близки до Блеър.

Тони Блеър, който зае позицията часове след напускането на премиерския пост през 2007 г., е отправил писмо до Генералния секретар на ООН, Бан Ки-мун, за да потвърди решението си. Според източници обаче, бившият британски премиер „ще продължи да работи по въпросите от региона“. Блеър остава „напълно посветен на подпомагането на международната общност в работата й с Израел и Палестина, за да се постигне решение по този въпрос“. „Той смята, че може най-добре да окаже подобна подкрепа чрез работата си с ключовите играчи – САЩ, Европейски съюз и други, без да има формална роля.“

Според Блеър, постът, който е заемал е имал ограничени правомощия за оказване на помощ на палестинския народ за тяхното икономическо развитие и стабилизиране на институциите. Но въпреки „политическите ограничения“ на позицията му, е „било постигнато много“ през последните осем години.

Бившият лейбъристки премиер смята, че е необходим „изцяло нов подход“, за да бъде намерено решение на конфликта между двете близкоизточни държави.

Сега, Блеър ще се концентрира върху „заздравяване на отношенията между Израел и останалия арабския свят“, което според него, би помогнало “да се укрепят международните усилия за преодоляването безизходното положение, в което се намира мирният процес“. Той ще се съсредоточи и върху „окуражаването на Израел да предприеме мерки, с които драстично ще се промени живота на палестинците в Газа“. Блеър смята, че постигането на тази цел ще бъде „ключово за заздравяването на арабо-израелските отношения“, добавят още източниците.

Изготвил: Екатерина Димитрова

Източник: BBC