Централноафриканска република: Мисията на ООН осъди нападението срещу нейна база

0
1557
04-10-2015CAR_Base
UN Photo/Catianne Tijerina

Мисията на ООН в Централноафриканската република, известна и с френския си акроним MINUSCA, осъди остро атаката на тълпа срещу своята база в град Кага-Бандоро – вторият акт на насилие от този вид, за по-малко от седмица.

В прессъобщение, публикувано в края на миналата седмица, Мисията съобщи, че мироопазващите сили на ООН се опитали да задържат тълпа от около 300-400 души, тъй като се опитали да пробият бариерата на входа на базата, като се опитали да я запалят.

В същото време, тълпа, въоръжена с камъни и ножове, хвърляли снаряди по „сините каски“, които са отговорили с предупредителни изстрели. Инцидентът доведел до смъртта и нараняванията на няколко нападатели.

„Мисията изразява дълбоко съжаление за този инцидент и е решила незабавно да започне разследване, за да определи точните обстоятелства, при които един от гражданите на Централноафриканската република загубил живота си, а други бяха ранени“, заявиха от Мисията в прессъобщението, в което изразиха своите съболезнования на семейството на починалия.

Повече от две години гражданска война и сектантското насилие станаха причина за разселването на хиляди хора в ЦАР. Според изчисления на ООН, близо 440 000 души остават разселени вътре в страната, докато около 190 000 са потърсили убежище извън граница.

В същото време, повече от 36 000 души остават в капана на анклави из цялата страната, надявайки се да намерят убежище в съседни държави.

Освен това, Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO) наскоро съобщи, че около 1,5 милиона души в ЦАР, остават жертви на продоволствена несигурност, на фона на продължаващите военни действия на територията на страната и предупредиха, че тази цифра вероятно ще нарасне, ако не се предостави незабавна помощ.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова