Тунис е готов да представи новото правителство

0
864

Tunisia2Номинираният за премиер на Тунис Али Ларайед обяви, че съставът на новото правителство е бил договорен след „маратонски преговори“. Г-н Ларайед каза, че новият кабинет ще бъде представен на президента Монсеф Марзуки в петък.

Тунис все още е в смут след убийството на опозиционния лидер Шокри Белаид на 6 февруари. Това предизвика масови протести и оставки от коалиционното правителство на Тунис. Бившият премиер Хамади Жебали подаде оставка, след като не бе в състояние да формира неутрална технократска администрация.

След този неуспех със задачата да сформира правителство бе натоварен на 22 февруари именно г-н Али Ларайед, който има конституционен срок до петък в полунощ да представи пред президента своето предложение за кабинет. В пресконференция дадена в четвъртък вечерта (7 март) той заяви, че се надява ,,С божията воля дано следващото правителство да бъде правителство на всички тунизийци”.

Политическите анализатори изразяват обаче съмнение в това. Въпреки усилията положени за разширяване на коалиционните партньори на доминиращата ислямистка партия Енада, тя остана подкрепена само от предишните си два светски коалиционни партньори. Това означава, че най-вероятно новият кабинет ще съдържа същите политически елементи като отиващото си правителство. Очаква се, че за да намали напрежението г-н Ларайед ще предложи някои ключови министерства да бъдат поверени на независими експерти, а не на представители на Енада.

 

Линк за повече информация:

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-21709913