Броят на сирийските бежанци достигна един милион

0
507

51361d1d6

Агенцията за бежанците на ООН съобщи в петък, че броят на сирийксите бежанци, регистрирани като такива или получаващи помощ, е един милион.

Броят им значително се е увеличил от началото на годината. Повече от 400 000 души са станали бежанци от 1 януари 2013г. Те пристигат травмирани, без имущество и със загубени членове на своите семейства. Половината от бежанците са деца, по – голямата част от тях на възраст по – малка от 11 години.

Върховният комисар за бежанците на ООН отбелязва, че влиянието на  големия брой бежанци в съседните на Сирия държави е огромно. Населението на Ливан се е увеличило с 10 процента. Енергийните, водните, здравните и образователните услуги на Йордания са натоварени до краен предел. Турция е похарчила 600 милиона долара за 17 бежански лагера и още няколко, които се строят. В Ирак са пристигнали повече от 100 хиляди сирийски бежанци през изминалата година въпреки кризата в страната и единия милион вътрешно разселени иракчани.

Според Върховния комисар за бежанците на ООН страните, които посрещат сирийските бежанци и са оставили границите си отворени, трябва да бъдат силно подпомогнати.

Източник

Източник на снимка

SHARE
Previous articleТунис е готов да представи новото правителство
Next articleПредпазване на уязвимите сирийски бежанци в Йордания
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS