Турският парламент ще разгледа заявката на Швеция за членство в НАТО

0
76
A closeup shot of the waving flag of The North Atlantic Treaty Organization with interesting textures

Турският парламент обсъжда присъединяването на Швеция към НАТО в навечерието на дългоочакваната среща между турския президент Реджеп Ердоган и американския президент Джо Байдън. Част от дневния ред на заседанието на Комисията по външните работи на турския парламент включва протокола за присъединяване на Швеция към НАТО, който ще бъде гласуван от парламента този месец.

 

Среща между президентите в Белия дом

Смяташе се, че забавянето на Анкара относно членството на Швеция е свързано с възраженията на Конгреса срещу придобиването на изтребители F-16 от Съединените щати. Турция се опита да използва правото си на вето върху присъединяването на Швеция, за да преодолее тези възражения.

На срещата ще бъдат обсъдени темите за ръководените от кюрдите Сирийски демократични сили (SDF), които Анкара смята за заплаха за националната си сигурност, както и снабдяването на Турция с произведени в Русия противовъздушни комплекси С-400. Редица противоречия между двете страни възникнаха и по отношение на решението на Ердоган да категоризира организацията Хамас като „освободителна“, както и осъди действията на Израел в Газа като „геноцид“.

Напрежението между Вашингтон и Анкара обаче ескалира през октомври, когато Турция отпрати широкомащабно въздушно нападение срещу SDF в отговор на самоубийствения атентат в турската столица, извършен в същия ден, в който парламентът се събра.

Инициирането на процеса за ратификация на Швеция за присъединяването ѝ към НАТО от страна на Ердоган беше стъпка за разрешаване на противоречията между САЩ и Турция. Критиките към администрацията на Байдън бяха смекчени и като резултат от посещението на Блинкен в Турция, което беше част от втората му регионална обиколка след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

 

Турция чака одобрение за купуване на нови изтребители F-16

Според Алпер Коскун, старши сътрудник във Фондация Карнеги и бивш турски посланик, този ход може да бъде показателен за стремежа на Турция да убеди американската страна в решимостта си относно членството на Швеция.

През октомври 2021 г. Турция поиска да закупи изтребители F-16 на стойност 20 милиарда долара и близо 80 комплекта за модернизация, две години след изключването ѝ през 2019 г. от програмата за новото поколение F-35. Високопоставените членове на Конгреса възразиха срещу тази продажба, но изказаха намерението си да смекчат позицията си, в случай че Турция ратифицира кандидатурата на Швеция. За да се осъществи покупката на новите изтребители по искане от САЩ, Турция също така трябва да се стреми към подобряване на отношенията с Гърция, като причина за разногласията са териториалните им различия, както и поддържане на дистанция с Русия.

Източник: Al-Monitor

Превод: Бояна Цончева