Тъй като конфликтът в Сирия засяга здравния сектор, мнозина болни и ранени търсят лечение навън

0
685

5124ebf36

Мустафа, чието име е променено от съображения за сигурност , се опитва да сдържи болката си. Изгаряния са засегнали силно краката му.  Марокански лекари в полева болница в йорданския лагер Заатри (Zaátri) са успели да спасят тялото му от инфекция. Скоро той ще бъде преместен на друго място, за да му бъде извършена пластична операция и се надява, че ще може да ходи отново. Къщата в родния му град е подпалена по време на конфликта. Там е нямало лекар, който да се погрижи за раните му. Младият син на Мустафа събира група от хора, които  му помогат да го транспортира през границата. С кола те потеглят към Йордания. След три часа  спират, полагат го на матрак, който поставят на раменете си, и така достигат границата.

И други мъже в болницата лежат до Мустафа. Голям е броят на хората, които търсят медицинска грижа. Като Мустафа много от тях са пресекли границата ранени или болни. Екипът на мароканската болница в лагера е имал повече от 93 000 случая откакто лагерът е отворил врати през юли тази година.

Друга грижа на Агенцията за бежанците на ООН са епидемичните болести. Засега тя и нейните партньори успяват да ги предотвратят.  За всички деца под 15 години се предлага ваксинация за дребна шарка. Все пак лекарите са загрижени за децата, особено за новородените. За някои от по – сложните случаи, им се налага да се обърнат към услуги на здравното министерство.

Лекарите също така разказват, че е важно да изслушат историите на своите пациенти. Мнозина от бежанците са загубили някого.

Междувременно млада жена ражда чрез цезарово сечение своето второ дете в лагера.  Съпругът й се страхува да не бъде убит в Сирия, но и сигурността на бебето, също е била част от решението да напуснат страната си. Първото им дете страда от епилепсия Майката се радва на новороденто и на факта, че за пръв път от много месеци може да спи, но  признава, че е и тъжна, чудеща се за бъдещето на своето бебе.

 Източник

 Източник на снимка