Как изглежда „сигурността“ по границата между САЩ и Мексико?

0
3191

USA_Mexico_824a120787a656062a0f6a70670044fd

Безлюдните пусти плата и хълмисти области с каньони, простиращи на изток от Тихoокеанското крайбрежие са най-популярните маршрути за нелегална емиграция в САЩ.  В числа ситуацията е следната: случаите на арести от граничните полицаи  през 1993 г. в дирекция Сан Диего са около 530 хиляди, а през 2012 г. са по-малко от 30 000.  Думите „сигурност на границата“ се превърнаха в популярна мантра при дискутирането на идеята за реформа.

„Имаме нужда от отговорно, трайно решение“ на нелегалната имиграция, заявява американският сенатор от Флорида Марко Рубио, който се стреми да разработи план за реформа. В действителност днес, 1954-километровата граница с Мексико е по-трудно да се нарушава от всякога. Сан Диего е само един пример. Преди две десетилетия, по-малко от 4000 членове на гранични патрули обслужван цялата Югозападна граница. Днес там работя повече са 18500. Издигната е 651 милна (1042 км) ограда, по-голямата част от която от 2005 г. насам.

Но за тези, които живеят и работят в тези части на САЩ по протежение на границата, „сигурност“ означава различни неща. В Аризона, фермерите се присмиват на идеята. В Ню Мексико, местните жители се притесняват за това, което се насочва на юг, а в Тексас, жителите твърдо вярват, че реформата най-накрая ще обуздае постоянния нелегален поток на хора и наркотици. Тези места са трансформирани. Запечатани? Не. Но както един кмет на община, разположена на границата между САЩ и Мексико попита: „Колко защитена е защитената ни граница?

Сан Диего, Калифорния. През изминалата година на граничния патрул Сан Диего, който обхваща 96 км от сухопътната граница е отчел най-малко арести, отколкото в която и да е година от 1968 г. насам. Всеки полицай е арестувал средно по 11 емигранта. Граничен полицай днес може дори да преследва само една бежанец в продължение на няколко смени. Най-често използваната тактика за преминаване на границата е прескачане на оградата, с цел да се привлече вниманието на полицаите за достатъчно дълго време, така че други да опитат късмета си за бягство. Тя обаче вече не сработва по най-западната част на границата между САЩ и Мексико

Ел Пасо, Тексас: Стоманени огради, но и намалена престъпност

Лордсбърг, Ню Мексико Не трябва да ви карам твърде далеч в пустинята на Ню Мексико, за да видите проблемите, които имаме. Маркъс Мартинес, началникът на полицията в Лордсбърг, Ню Мексико припомни инцидент през януари, където местен управител на хотел излиза, за да изпуши една цигара и вижда конвой от превозни средства, преминаващи с превишена скорост из града. Четирите коли са спрени в крайна сметка на 130 км, северно от границата и са били конфискувани 6 тона марихуана.

Макалън, Тексас: В смесения регион, жителите смятат реформата като път към „сигурност на границата“
По долината на река Рио Гранде бързият икономически растеж заради захарната тръстика и памучните полета превърна западнали махали а процъфтяваща градове. Повече от 1,2 милиона души живеят в двата гранични окръга от страна на САЩ, в южната част на Тексас и подобен брой население е разположен от другата страна на границата в градовете Матаморос и Рейноса.
Тук преминаващите нелегално може бързо да се промъкнат през границата без да бъдат принуждавани да ходят с дни през широко отворени пространства. Част от решението за охрана на границата е изградената ограда.  Има още и полицаи, които патрулират на коне, снабдени с очила за нощно виждане. Границата се охранява и от безпилотни самолети Predator, които летят на 6 км над земята и снимат с мощни инфрачервени камери.

Ногалес, Аризона: В най-натовареният граничен коридор за нелегално преминаване, фермерите се присмиват на думата „сигурност“.

Навсякъде ходя с пистолет докато се разхождам в собственото си ранчо, казва Джим Чилтън. Той има оръжие на входната си врата, пистолети в своя пикап и пушка на седлото на коня му. Неговият страх? Очакване на тичащ бандит или контрабандист през неговите ниви, северозападно от Ногалес, Аризона. Земеделецът Гари Трашлер често вижда имигранти и трафиканти, които преминават през имота му. Някои от тях са прекарвали нощи в хамбара му. Той и семейството му живеят в постоянен страх. В тази  част на Аризона през 2010 г. собственикът на ранчо Робърт Кренц беше застрелян по време на оглед в собствената си нива. Местните власти заявиха, че вярват, че убиецът е участвал в контрабанда на хора или наркотици или. През същата година, полицаят Брайън Тери е бил убит в престрелка близо до Ногалес с мексикански въоръжени мъже. „Границата не е защитена“, казяа Чилтън.

Определяне на „сигурна граница“ в Аризона никога не е лесно. Само миналата седмица, американският сенатор Джон Маккейн бе домакин на две срещи за имиграционната реформа. По време на разгорещената среща в предградие на Финикс, един човек извика, че само пистолети ще се ограничат нелегалната имиграция. Друг мъж се оплаква, че нелегални имигранти никога не трябва да бъде в състояние да станат граждани или да гласуват. Трети човек каза, че нелегални имигранти са били неграмотни нашественици, които искат безплатни привилегии на правителството.

В Ногалес, шериф Тони Естрада има уникална гледна точка за сигурността по границите и по-цялостната имиграционна реформа. Роден в Ногалес, Мексико, Естрада израснал в Ногалес, Аризона, след като емигрира към САЩ с родителите си. Той е служил като полицай от 1966 г. насам. Той отдава граничните проблеми, свързани със сигурността не само на картелите, но и на американското търсенето на наркотици. Докато това продължава, нищо няма да се промени. И осигуряването на охрана по границата, трябва да бъде постоянна, непрекъсната задача, която да съчетава сигурност и политическа подкрепа, защото винаги ще има нужда от нея. „Наркотиците и хората ще продължат да идват.“

източник:

фото: