Изтичане на информация сочи, че САЩ са подслушвали Гутериш

Според четири секретни доклада, получени от The Washington Post, САЩ са подслушвали разговорите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш с други служители на Организацията.

0
153
Източник: UN

Документите обобщават разговори на Гутериш с висши служители на ООН и световни лидери, описвайки неговото възмущение, че му е отказано посещение в разкъсван от война регион в Етиопия, и разочарование от украинския президент Володимир Зеленски.

Според доклад от 17 февруари външният министър на Етиопия Демеке Меконен е изпратил писмо на Гутериш, с което отхвърля плановете му да посети размирния регион Тиграй в страната. В отговор на това Гутериш е искал среща с етиопския представител в ООН Тайе Атске Селасие Амде и е изразил силното си възмущение от писмото. Етиопия и Народният фронт за освобождение на Тиграй подписаха мирен договор през ноември след двугодишен конфликт, въпреки че напрежението продължава.

Друг документ сочи, че етиопският министър-председател Абий Ахмед се е извинил на Гутериш за отказа по време на срещата на върха на Африканския съюз в Адис Абеба.

След африканската среща на върха, Гутериш пътува обратно до Ню Йорк, а след това до Швейцария, Ирак и Катар в началото на март. Друго сведение го представя като „недоволен“ от пътуването до Киев само няколко дни по-късно, когато украинското правителство заяви, че Зеленски иска да се срещне лично с него. В доклада не се посочва причината за недоволството на генералния секретар, но дългогодишен дипломат на ООН отбеляза, че Гутериш е бил на път в продължение на седмици, а пътуването до Украйна е изисквало още един дълъг полет, последван от 11-часово пътуване с кола до столицата.

Друг източник съобщава, че след частната среща на Гутериш със Зеленски на 8 март и съвместната пресконференция, генералният секретар е „наистина ядосан“ за изненадващата публична церемония в чест на Международния ден на жената.

Реакцията на САЩ

В публичното пространство администрацията на Байдън демонстрира, че се противопоставя на подслушването, като наложи санкции на NSO Group – израелска компания, разработила софтуера Pegasus, за който се твърди, че се използва от други правителства за шпионаж.

Според друг източник докладите са на Пентагона, за които се твърди, че са изтекли миналата седмица от Джак Тейшейра, летец от Националната въздушна гвардия на Масачузетс. Миналата седмица Тейшейра беше обвинен в нарушаване на Закона за шпионажа и друг закон, който забранява неразрешеното изнасяне на класифицирани документи.

Отговорът на ООН

„ООН официално изрази пред страната домакин своята загриженост във връзка с това, че генералния секретар и други висши служители на ООН са били обект на наблюдение и намеса от страна на правителството на САЩ“, заяви Стефан Дюжарик, говорител на Гутериш.

„ООН даде ясно да се разбере, че подобни действия са несъвместими със задълженията на САЩ, изброени в Устава на ООН и в Конвенцията за привилегиите и имунитетите на ООН“, добави той.

 

Превод: Кристиана Диамандиева

Източници: The Washington post, Business Standard, The Hill, Xinhua