Агенциите и организациите от семейството на ООН в България ще обсъждат предизвикателствата пред днешния свят и как те работят за преодоляването им

0
686

Представителите на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Върховния комисариат за бежанците (ВКБООН), Световната здравна организация (СЗО), Международната организация по миграция (МОМ), Световната банка, Международният валутен фонд за България (МВФ), Дружеството за ООН в България, както и представители на българските институции и гражданския сектор ще обсъдят предизвикателствата, пред които е изправен светът днес и възможните решения. 

Събитието ще се проведе онлайн и се организира от Дружеството за ООН заедно с организациите на ООН, представени в България по повод 24 октомври – Деня на ООН. На този ден през 1945 г., Уставът на ООН е ратифициран от мнозинството от подписалите страни, което води до официалното създаване на ООН. Оттогава синият флаг на Организацията на обединените нации е символ на мир и надежда за много хора по света.

Целта на онлайн срещата-дискусия е българското общество да се запознае с работата на ООН у нас и каква е мисията на представените в България специализирани агенции на световната организация. В срещата ще вземат участие представителите на организациите от семейството на ООН в България – УНИЦЕФ, ВКБООН, MOM, СЗО, както и на Световната банка и МВФ, и представители на Министерството на външните работи и на Програмата Български младежки делегат към ООН.

Тази година се отбелязват 76 години от създаването на ООН, а светът продължава да бъде във време на безпрецедентна световна здравна криза, причинена от пандемията COVID-19, със сериозни икономически и социални последици. На този фон потребността днес да работим и намираме решения заедно в един глобален и взаимно свързан свят е по-голяма от всякога. Това е и фокусът на представения при откриването на 76-тата сесия на Общото събрание на ООН доклад на Генералния секретар на ООН Антонио Гутереш: „Нашият общ дневен ред“. Намеренията са очертани в темата на тази сесия: „Да изградим стабилност чрез надежда – да се възстановим от СOVID-19, да подновим устойчивостта, да отговорим на нуждите на планетата”.

В условия на преплели се в глобален мащаб здравна, образователна и политическа криза е важно да бъде отворена дискусия за бъдещето и как тази криза да бъде използвана за обръщане на хода в посока на по-добро бъдеще за всички, чрез по-ефективно международно сътрудничество и изпълняване на Дневния ред за устойчиво развитие на света до 2030 година. 

Можете да се регистрирате за дискусията в Зуум на (https://forms.gle/N75Tjv2uqyxyM3tKA), както и да следите дискусията на живо на Фейсбук страницата на Дружеството за ООН в България (https://www.facebook.com/UNABulgaria).

Събитието се осъществява с медийната подкрепа на БТА.