ООН призовава за възстановяване на правата на жените в Афганистан

0
231

ООН и цялата хуманитарна общност в Афганистан осъдиха решението на талибаните да затворят университетите за жени и в сряда призоваха властите „незабавно да отменят това решение“. В изявление Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан (УНАМА) също така призова да се „отворят отново училищата за момичета след шести клас и да се прекратят всички мерки, които пречат на женския пол да участва пълноценно в ежедневния обществен живот“.

Целенасочена дискриминация

Забраната на жените да учат в университет е продължение на систематичната политика на талибаните за дискриминация. От август 2021 г. насам те забраняват на момичетата да учат в средно училище, ограничават свободата на движение, изключват жените от по-голямата част от работната сила и им забраняват да ползват паркове, спортни зали и обществени бани.

Ясно изразено нарушение

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк определи забраната като “ удар по правата на афганистанските жени и поражение за цялата страна“. Той заяви, че отстраняването на жените от висшето и средното образование е „явно нарушение“ на задълженията на Афганистан по международното право, като добави, че правото им на достъп до всички нива на образование е „основно и неоспоримо“. “ Помислете само за всички лекарки, адвокатки и учителки, които ще бъдат изгубени за развитието на страната“, каза висшият служител на ООН, подчертавайки жизненоважният принос на жените през годините и тяхната ключова роля в развитието на Афганистан.

„Вратата, затворена за женското образование, е врата, затворена за бъдещето на Афганистан“– заяви хуманитарният координатор на ООН в страната Рамиз Алакбаров.

Разширяващи се последици

Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан отбелязва, че възпрепятстването на половината от населението да допринася за обществото и икономиката ще има опустошително въздействие върху цялата страна.

„ООН изчислява, че ограничаването на жените да работят може да доведе до икономически загуби в размер на до 1 млрд. долара – или до пет процента от БВП на страната“, обясняват те.

Организацията и нейните партньори напомнят, че отнемането на свободната воля на жените и изключването им от всички аспекти на обществения може да доведе до последици като увеличаване нарисковете от принудителни и непълнолетни бракове, насилие и злоупотреби. Междувременно ограниченията в работата правят невъзможно за много да изхранват себе си и децата си, което увеличава риска от отчаяни стратегии за справяне със ситуацията – включително продажба на имущество, изтегляне на децата от училище или пропускане на хранене, заявиха от Световната продоволствена програма (СПП). Експертите твърдят също така, че без образовани жени ще има по-малко специалисти, които да обслужват населението. Без жени учителки, които преди са съставлявали 82% от персонала на Министерството на образованието, ще пострада и обучението на децата.

Продължаващата дискриминация ще попречи на Афганистан да постигне приобщаващо общество, в което всеки може да живее достойно и да се радва на равни възможности“.

„Съпротивлявайте се“

От своя страна ръководителят на „ООН Жени“ Сима Бахус заяви, че „да се прекрати висшето образование на жените означава да се пренебрегне техният исторически принос и да се откъснат от бъдещия си потенциал и потенциала на страната си“.

Тя призова властите незабавно да възстановят пълните права на жените и момичетата. Г-жа Бахус напомни, че това, което се случва с жените и момичетата в Афганистан, е „наша глобална отговорност.“

„Трябва да продължим да засилваме гласовете им, докато те се противопоставят на заличаването. Пред лицето на систематичните и умишлени нарушения на техните права от страна на талибаните, ние като международна общност трябва да продължим да се изказваме в защита на ценностите, на които държим, и да инвестираме в тях, в солидарност с нашите афганистански сестри“, изтъкна тя.  

Превод: Габриела Никова

Източник:https://www.un.org/