Тристранната среща бележи първата среща лице в лице на Ердоган със Зеленски след инвазията на Русия на 24 февруари

Тримата лидери ще проведат съвместна пресконференция след срещите си в Лвов, важен транзитен пункт за украинските бежанци, насочващи се на запад към Европа след инвазията на Русия на 24 февруари.

Три черноморски пристанища бяха деблокирани миналия месец съгласно сделка между Москва и Киев, сключена с посредничеството на ООН и Турция, което направи възможно изпращането на стотици хиляди тонове украинско зърно до купувачите.

Кабинетът на Ердоган каза, че той ще разгледа начини за увеличаване на износа на зърно и стъпки, които могат да бъдат предприети за прекратяване на войната между Украйна и Русия чрез дипломатически средства.

Ердоган също така ще обсъди „всички аспекти“ на двустранните отношения между Анкара и Киев по време на срещата си със Зеленски, съобщи кабинетът му.

Турция осъди руската инвазия и предостави на Украйна оръжия, включително дронове, като същевременно отказа да се присъедини към Запада в налагането на санкции на Русия – позиция, която според нея е помогнала на нейните посреднически усилия да пожънат резултати.

Друга ключова тема ще бъде тревожната ситуация в Запорожката атомна електроцентрала.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрела близо до ядрената централа в Източна Украйна, която руските сили превзеха в ранните етапи на това, което Москва нарича своята „специална военна операция“. Заводът все още се експлоатира от украински техници.

Организацията на обединените нации заяви, че може да помогне за улесняване на посещението на инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожие от Киев, но Русия каза, че всяка мисия, преминаваща през столицата на Украйна, е твърде опасна.

Превод: Лина Чакърова

Източник: Reuters