Естония твърди, че е отблъснала голяма кибератака след премахването на съветски паметници

Естония съобщи в четвъртък, че е отблъснала "най-мащабните кибератаки от 2007 г. насам", малко след като премахна съветските паметници в регион с етническо руско мнозинство.

0
283

Руската хакерска група Killnet пое отговорност за атаката, като заяви в акаунта си в Telegram в сряда, че е блокирала достъпа до повече от 200 държавни и частни естонски институции, една от тях онлайн система за идентификация на граждани.

Служител на естонското правителство обаче каза в четвъртък, че обхватът на атаката е ограничен.

Killnet, която пое отговорност за подобна атака срещу Литва през юни, каза, че е действала, след като съветски танк Ту-34 е бил премахнат от публично изложение в град Нарва.

При DDoS атака хакерите се опитват да наводнят мрежа с необичайно голям обем трафик на данни, за да я парализират, когато вече не може да се справи с мащаба на исканите данни.

Естония предприе мерки за повишаване на киберсигурността през 2007 г., след като претърпя обширни атаки срещу публични и частни уебсайтове, за които обвини руснаци, ядосани от премахването на статуя от съветската епоха.

Паметникът на Червената армия беше премахнат от площад в Талин, последвано от две нощи на бунтове от етнически руснаци.

Естонското правителство нареди във вторник бързото премахване на всички обществени съветски паметници в Нарва, където мнозинството са рускоговорящи, позовавайки се на нарастващото напрежение в града и обвинявайки Русия, че се опитва да използва миналото, за да раздели естонското общество.

Превод: Лина Чакърова

Източник: Reuters