Ултраортодоксални израелци създават аванпост на Западния бряг

Вчера за първи път ултраортодоксални израелски семейства създадоха нелегален пост на Западния бряг

0
223
Източник: Istock

Група от 15 ултраортодоксални семейства обявиха днес, че са създали нелегален пост в южната част на Западния бряг на пешеходно разстояние от ултраортодоксалното селище Мецад. Групата включва семейства с деца, а също и ученици в Йешива.

По-голямата част от аванпостовете на Западния бряг са създадени през последните две десетилетия от заселници и десни активисти, идентифициращи се с националния религиозен поток, а именно ортодоксалните евреи. Групата, която създаде новия аванпост – на име Derech Emunah – е от ултраортодоксални евреи. Групата каза, че е създала около 15 дървени конструкции на мястото, включително домове за семействата, импровизирана синагога и импровизирана йешива.

Моше Ротман, един от основателите на аванпоста, казва, че целта на новосъздадения ултраортодоксален пост е да повиши информираността сред ултраортодоксалната общност за религиозната заповед за заселване в Израел. Той се позова и на текущите цени на жилищата, от които страдат младите двойки. Ротман твърди, че кризата може да бъде разрешена чрез изграждане на селища на Западния бряг.

Израелската неправителствена организация Peace Now призова министъра на отбраната Бени Ганц незабавно да демонтира новия пост на Западния бряг. „Силите за сигурност трябва да демонстрират нулева толерантност към престъпниците от аванпоста, независимо дали са ултраортодоксални, ционистки ултраортодоксални или просто престъпници“, коментира Peace Now.

Peace Now твърди, че израелските власти засега се въздържат от разрушаване на аванпоста на Хоумш, въпреки разпореждането на Върховния съд да го направят. Миналата седмица израелските власти признаха, че аванпостът трябва да бъде разрушен, но поискаха това да бъде направено, когато службите за сигурност преценят за добре. Хоумш е в центъра на политическата буря в Израел още откакто миналата година Йехуда Диментман бе убит пред аванпоста от палестински нападател.

На 11 август войските и полицейските служители на ИД разрушиха постта Рамат Мигрон, включително и домовете на три семейства и импровизирана йешива.

 

Превод: Лина Чакърова

Източник: Al-Monitor