ООН призова Рияд да освободи жена, осъдена за туит

0
186

В петък службата на ООН за правата на човека изрази възмущението си относно присъдата от 34 години затвор, издадена на жена от Саудитска Арабия, обвинена, че е следвала и споделяла съобщения в „Туитър“ на дисиденти. 

Докторантката Салма Ал-Шехаб беше осъдена на 34 години затвор, заедно с 34-годишна забрана за пътуване, във връзка с поредица от туитове и ретуитове по политически въпроси и такива, свързани с правата на човека в Саудитска Арабия, посочи говорителят на Службата за правата на човека Лиз Тросел.

„Призоваваме саудитските власти да отменят присъдата й и да я освободят незабавно и безусловно“, каза тя.
„Тя изобщо не е трябвало да бъде арестувана и обвинявана за подобно поведение“.

„Смразяващи“ последици
Извънредно дългата присъда засилва „смразяващия ефект“ сред критиците на правителството и гражданското общество като цяло, продължава изявлението, в което тя се описва като „още един пример за това как саудитските власти използват законите на страната за борба с тероризма и киберпрестъпленията, за да преследват, сплашват и отмъщават на защитниците на правата на човека и на тези, които изразяват несъгласие“.

Майката на две малки деца, 34-годишната г-жа Ал-Шехаб, е арестувана в Саудитска Арабия през 2021 г., докато е на почивка от следването си в Leeds University, Обединеното кралство.

Тя е обвинена в разпространяване на невярна информация и подпомагане на дисиденти, стремящи се да нарушат обществения ред, със своите туитове, ретуитове и последователи в Twitter.

Случаят е последният пример за това как Саудитска Арабия води кампания за репресии срещу потребители на социалната мрежа, въпреки че същевременно непряко контролира голям дял в американската компания.
Присъдата на специалния саудитски съд за тероризма е произнесена седмици след посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия.

Призив за освобождаване
„Саудитска Арабия трябва не само да освободи Ал-Шехаб, за да може тя отново да се присъедини към семейството си, но и да преразгледа всички присъди, произтекли от свободното изразяване на мнение срещу защитници на правата на човека, включително жени, които са били хвърлени в затвора, след като законно са поискали реформи на дискриминационните политики, както и религиозни лидери и журналисти“, каза г-жа Тросел.

Службата на ООН за правата на човека също така призова саудитското правителство да създаде „стабилна законодателна рамка в съответствие с международното право за правата на човека“, за да се спазват правата на свобода на изразяване и сдружаване, както и правото на мирни събрания за всички.

Източник: Saudi Arabia: UN calls for release of woman sentenced to 34 years in prison for tweeting | | UN News

Превод: Кристина Русева