ООН прие резолюция с мерки срещу отричането на Холокоста

0
267
Бившият концентрационен лагер Аушвитц-Биркенау в южна Полша. Снимка: Unsplash/Jean Carlo Emer

Нa 20 януари 2022 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, която осъжда отричането и изопачаването на Холокоста. Целта е да се спре „епидемията от дезинформация“ за убийството на близо шест милиона евреи и милиони други (комунисти и социалдемократи, хора с увреждания, роми) от нацистите по време на Втората световна война. Резолюцията беше предложена от Израел и Германия, подкрепена от Русия, САЩ и около 100 други държави. Приемането й с консенсус се състоя на фона на нарастващия антисемитизъм в световен мащаб.

Гласуването беше планирано да съвпадне с 80-ата годишнина от събирането при езерото Ванзее през 1942 г., където високопоставени нацистки лидери изработват план за „окончателното решение на еврейския въпрос“. Една трета от световното еврейско население, включително 1,5 милиона деца, ще умре след това от обгазяване или робски труд в Аушвиц и в други концентрационни лагери, създадени от нацисткия режим на Адолф Хитлер.

Според Израел и други вносители резолюцията е необходима поради изобилието от дезинформация и невежество относно Холокоста и събитията около него, особено сред младите. При официалното представяне на резолюцията посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан, внук на жертви на Холокоста, каза, че въпреки богато документираните и доказани зверства, „сега живеем в епоха, в която измислиците се превръщат във факт, а Холокостът се превръща в далечен спомен“.

Резолюцията настоятелно призовава всички членове на ООН „да разработят образователни програми, които ще внушат на бъдещите поколения уроците от Холокоста, за да помогнат за предотвратяване на бъдещи актове на геноцид“ и настоятелно призовава „компаниите на социалните медии да предприемат активни мерки за борба с антисемитизма и отричането на Холокоста или изкривяването (на представянето му).“

Организацията на обединените нации вече предприема усилия за борба с антисемитизма и отричането на Холокоста, основно чрез работата на ЮНЕСКО – Организацията на ООН за образование, наука и култура. Миналата година ЮНЕСКО и Световният еврейски конгрес подписаха споразумение с Facebook, насочвайки потребителите, търсещи термини за Холокоста, към създадения от тях информационен сайт на редица езици, включително български, aboutholocaust.org.