UNICEF партнира с правителства и организации, за да бъдат върнати прогонените и бежански сирийски деца в училище

0
922

UNicef

Деца от цяла Сирия се връщат в училище тази седмица за началото на новата учебна година. Това обаче ще стане в условията на несигурност поради продължаващото насилие в страната.
Според данни на Министерството на образованието, 2072 училища са били повредени, а повече от 800 други служат като убежище за семействата, прогонени от конфликта. Близо 90 човека, заети в училищата, са били убити.
В началната фаза от своята интервенция UNICEF планира да достигне до 75 000 деца, нуждаещи се от спешна образователна подкрепа. Това включва лека рехабилитация на сградите на до 150 повредени училища, осигуряването на 30 000 чанти с училищни помагала за децата и продължителна подкрепа за повече от 100 училищни клуба, предоставящи психосоциална помощ, лечебно образование и възстановителни дейности.
„От огромно значение е да върнем децата, засегнати от кризата, обратно към ученето веднага щом това стане възможно – това ще им помогне да възвърнат усещането си за нормалност в техните животи.“, каза Дина Крайсати, съветник по образованието на UNICEF за региона на Близкия Изток и Северна Африка.
Междувременно UNICEF работи ускорено в сътрудничество с правителствата и други партньори в посока подкрепа за изчислените 66 900 регистрирани сирийски бежански деца в училищна възраст в Йордания, Турция и Ирак, където училището или е започнало вече, или ще започне съвсем скоро.

Източник и повече информация тук: