Екосистемите в Австралия пред заплаха

0
1145

„Трябва да дадем на биоразнообразието по-голяма възможност да се адаптира естествено в една променяща се среда, отколкото да се опитваме да предотвратим самата  екологична промяна“. Това е мнението на др. Майкъл Дънлоп от Националната Научна Агенция на Австралия.

След проведено проучване, учените установили, че климатичните промени най-вероятно ще започнат да променят австралийските пейзажи трайно около 2030 г. Учените смятат, че през 2070 г. много от растенията и животните ще са изчезнали. Нашите внуци рискуват да опознаят съвсем друга природа от онази, която ние виждаме сега.Според др. Дънлоп развитието на сектори като водоснабдяване и електроснабдяване правят оцеляването и привикването на видовете към промените още по-трудно.

Мнението на специалисти е, че е необходимо усилията да се фокусират по-скоро върху поддържането на здравето на екосистемите. Самите те се променят в отговор на изменението на климата, от един тип екосистемата в друг. Др. Дънлоп споделя, че са нужни генерални изменения в политиката на опазване на околната среда. Също така са нужни и нови направления в очакванията и идеите на самите граждани.

 източник: http://phys.org/news/2012-09-major-australia-species-ecosystems.html

 фотография: www.lillypilly.net.au