УНИЦЕФ България стартира кампания за набиране на средства в подкрепа на децата в Непал

0
1960

UNicef

Детският фонд на ООН стартира кампания за набиране на средства в подкрепа на децата в Непал. По данни на УНИЦЕФ засегнатите от земетресението деца в азиатската държава са близо 1 милион. Най-актуалните данни на терен показват, че най-малко 940 000 деца, живеещи в райони, силно засегнати от земетресението, се нуждаят спешно от хуманитарна помощ.

Как българите могат да помогнат на децата в Непал:

1.  Чрез дарение онлайн на уебсайта на УНИЦЕФ България

2. По банков път на следната дарителска сметка:
Райфайзенбанк ЕАД: IBAN: BG34RZBB91551065034919; BIC: RZBBBGSF
Основание: Непал

3. Чрез SMS с текст „NEPAL” на кратък номер 1021. Стойността на дарението е 2 лв. ДДС и други такси не се дължат за абонати на всички мобилни оператори.

Земетресението с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер, последвано от повече от 60 вторични труса на 25 април, причини смъртта на над 4 000 души, разруши стотици сгради и нанесе огромни щети на територията на по-голямата част от Непал.

По данни на УНИЦЕФ, има недостиг на чиста питейна вода и хранителни продукти, на места е прекъснато електричеството и има значителни повреди в комуникационните мрежи. Стотици хиляди хора прекараха нощите след земетресението на открито – най-вече поради опасността от нови трусове. Силният дъжд, който се изсипа след земетресението, също влоши допълнително ситуацията за хиляди хора. Тази криза поставя милиони деца в уязвима ситуация – с ограничен достъп до чиста вода и санитарни условия, което носи и голям риск от заболявания, пренасяни чрез мръсната вода. Много деца остават и разделени от семействата си.

„Тази поредица от силни земни трусове ще остави дълбоки и продължителни белези в живота на децата. Толкова много хора загинаха, толкова много къщи бяха разрушени, огромна е загубата и за световното културно наследство! Но аз видях с очите си как хора си помагат и са солидарни едни с други. Сред руините част от тях дори пееха – защото знаят, че трябва да продължат напред, а не да се отчайват. Но за целта имат нужда и от нашата помощ“, призова Карин Хълшоф, регионален директор на УНИЦЕФ за Южна Азия.

Как реагира УНИЦЕФ на бедствието в Непал?

УНИЦЕФ и партньорските организации имат за цел да достигнат и обхванат 2 милиона и 800 хиляди деца в Непал, което е 40% от цялото засегнато население от около 7 милиона души в 35-те пострадали области на страната.

УНИЦЕФ мобилизира екипите си за бързо реагиране, както и провизии от първа необходимост, за да облекчи тежката ситуация след земетресението. За целта Детският фонд на ООН насочи усилията си към осигуряване на чиста вода, храна и хигиенни материали, както и достъп до образование и закрила за децата. УНИЦЕФ вече подпомага доставките на соли за приготвяне на разтвори за орална рехидратация, както и добавки от цинк – които са жизнено важни за предпазване от смъртоносни болести и недопускане на разпространението на зарази. УНИЦЕФ осигурява и палатки за полева медицинска помощ.

Детският фонд на ООН също така подготви и товарни полети с над 120 тона хуманитарна помощ, включително медицински и болнични артикули и провизии, палатки и одеяла за спешно подпомагане на пострадалите от Катманду, голяма част от които са настанени в импровизирани лагери на открито.

 

Източник: УНИЦЕФ България