УНИЦЕФ осъди нападението срещу ученици в Йемен: „Тъмен ден в мрачна година за деца“

0
857

UNicef

16 декември 2014 г., Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) осъди убийството на най-малко 15 ученички при бомбен атентат с автомобил в Йемен, като добави, че това е „мрачен ден в последните дни на една мрачна година“ за децата по света.

Според съобщения на медиите, училищен автобус, превозвал 15 ученички е бил ударен от кола-бомба, докато е преминавал пропускателен пункт в провинция Ал Байда, Йемен, южно от столицата на страната, Сана. Убийството и смъртта на децата се случват в ден, който вече е белязан от масово убийство на деца в училище в Пешавар, Пакистан, където 132 деца бяха убити от талибани по-рано същия ден.

„Не може да има никакво оправдание за подобна неописуема диващина срещу деца, докато те извършват простичкото действие да отидат на училище, или срещу учители, докато те отиват на работа за да ги обучават.“, декларира УНИЦЕФ в изявление. „Всеки отнет живот в Пешавар и Ал Байда е изгубено завинаги бъдеще“.

Агенцията на ООН посочи, че през 2014 г. училища многократно са били мишена на насилие срещу ученици, учители, училищен персонал, попаднали под мерника и „заплатили ужасна цена“. В допълнение, в изявлението се казва, че деца никога до сега не са били засегнати от толкова насилие и омраза.

През изминалата седмица изпълнителният директор на УНИЦЕФ, Антъни Лейк, обяви 2014 г. за „опустошителна година“ за децата по света.  В доклада на УНИЦЕФ се казва още:  „Тези трагедии подчертават защо 2015 година трябва да бъде годината, в която да защитаваме своите деца от насилието под всякаква форма, независимо дали по време на военен конфликт или в мирно време, независимо дали в училище или вкъщи, при всякакви обстоятелства, се превръща в глобален приоритет“.

Източник и снимка: UNA News Centre

Изготвил: Станислава Цукева