Екипи на ООН реагират на смъртоносното земетресение в Непал

0
137
ПК Шахи, служител по правните въпроси, община Бхери, Джаджаркот | Къщи, разрушени от земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер, което разтърси Западен Непал.

Екипите на ООН в Непал реагират на опустошителното земетресение в западната част на страната на фона на съобщенията, че над 150 души са загинали, а стотици други са ранени.

Мощното земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер удари отдалечените и селски райони на Рукум (Запад) и Джаджаркот малко преди полунощ в петък (местно време), докато семействата спяха в домовете си, изградени предимно от керпич, много от тях останаха затрупани под развалините. Оттогава е съобщено за няколко вторични труса.

Трусът е също така усетен и в столицата Катманду, на около 510 км от епицентъра. Хората избягаха от домовете си, с пресните спомени в съзнанието им за смъртоносните земетресения от април-май 2015 г. Земетресенията от 2015 г. отнеха живота на близо 9 000 души, разрушиха или сериозно повредиха над 500 000 жилища и превърнаха в руини градове, училища, болници и вековни исторически обекти.

Какви са приоритетите на ООН?

Според изчисленията на ООН в Непал около 1,3 милиона души може да са били засегнати от бедствието, като около 250 000 от тях се нуждаят от незабавна хуманитарна помощ, включително много хора, живеещи в отдалечени хималайски села. Понижаването на температурите може да усложни още повече предизвикателствата.

„Приоритетът, разбира се, е издирването и спасяването, а след това медицинската помощ и реакцията при травми и, разбира се, евакуацията на хората. Така че критичната непосредствена нужда е от топли подслони, топли дрехи, здравни грижи и храна“, заяви в интервю за UN News Ханаа Сингер-Хамди, координатор на ООН в Непал.

Децата са най-уязвими

Алис Акунга, представител на Детския фонд на ООН (UNICEF) в Непал, заяви, че децата и техните семейства са изложени на най-голям риск, тъй като са загубили домовете си, училищата и здравните центрове. Според изчисленията хиляди деца в училищна възраст живеят в засегнатите райони и ще бъдат засегнати.

Други агенции на ООН също са засилили своята реакция. Световната продоволствена програма на ООН (WFP) и Световната здравна организация (WHO) са мобилизирали екипи, а Сателитният център на ООН (UNOSAT) е активиран за извършване на дистанционна оценка на щетите чрез анализ на сателитни изображения.

Възпрепятсван достъп

По данни на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) достъпът до Джаджаркот е възпрепятстван от свлачища, предизвикани от земетресението. В момента се полагат усилия пътят да бъде отворен отново.

До момента повечето щети са отчетени в Джаджаркот и Рукум (Запад). Правителството е изпратило армейски хеликоптери за издирване и спасяване и е изпратило допълнителен медицински персонал в регионалните и полевите болници.

Натрупващи се трудности

Това е най-силното земетресение в Непал след земетресението с магнитуд 7,3 през 2015 г. и е последното от поредицата земетресения, засегнали Западен Непал през изминалата година.

„По този начин въздействието на последното земетресение утежнява трудностите и уязвимостта на общностите, които все още се възстановяват от предишни сътресения в райони, където вече преобладават ниски социално-икономически показатели и разтегнати механизми за справяне“, заявиха от OCHA.

Източник

Превод: Албена Томанова