Компанията „Върджин Орбит“ и Люксембург се споразумяха за подсилване на космическите способности за реагиране в Европа

0
187

Споразумението проправя път за директно сътрудничество между Министерството на отбраната на Люксембург и „Върджин Орбит“ (Virgin Orbit) по развиването на космическите способности за реагиране, които да улеснят НАТО и другите съюзници в региона.

На 17 октомври 2022 г. представители на компанията Virgin Orbit и на Министерството на отбраната на Люксембург подписаха писмо за намерение, което слага началото на процеса по развиване на космическите способности за реагиране в региона.

Споразумението предвижда и изграждането на мобилна инфраструктура за изстрелване, която ще бъде базирана в Люксембург. Тя ще бъде достъпна за членовете на НАТО и за други съюзници из цяла Европа.

Главният изпълнителен директор на Virgin Orbit Дан Харт и люксембургският вицепремиер и министър на отбраната Франсоа Бауш подписаха писмото за намерение на официална церемония в Люксембург.

„Нямаме търпение да започнем съвместната ни работа с Министерството на отбраната на Люксембург“, споделя главният изпълнителен директор на Virgin Orbit Дан Харт.

Във връзка с предстоящото сътрудничество Virgin Orbit ще разработи план за развитие, доставки, организация и поддръжка на наземното поддържащо оборудване на системата LauncherOne, както и на друга техника от този тип, която ще бъде достъпна за всички съюзнически сили.

„Непрестанно се стараем да подсилваме ролята си на равнопоставен партньор в областта на космическата отбрана[…] Бъдещото ни сътрудничество с Virgin Orbit е отличен пример за тези амбиции и нямаме търпение да очертаем възможностите за приноса ни към развитието на космическите способности за реагиране заедно с нашите съюзници и партньори“, казва министър Франсоа Бауш по повод подписването на писмото.

Превод: Ванеса Николова

Източник: BusinessWire