Върховният комисар на ВКБООН приветства ангажираността на Иран за запазване убежищното пространство

0
643
Бежанско семейство в Иран

Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес приветства уверенията, дадени  от Ислямска република Иран, че ще продължи да осигурява защитено пространство за стотици хиляди афганистански бежанци. Ангажиментът бе поет пред Гутерес по време на срещите в събота с президента Махмуд Ахмадинеджад, министъра на външните работи Али Акбар Салехи и министъра на вътрешните работи Мустафа Мохамед Наджар.
Върховният комисар също информира подробно за иранската програма по повод поставянето в правна рамка на афганистанците, пребиваващи в Иран, без документация – чрез издаването на паспорти от страна на афганистанските власти и временни разрешения за пребиваване от страна на иранското правителство.

ВКБООН работи над новаторска програма за здравно осигуряване, заедно с правителството и местна застрахователна компания и като символичен принос финансира образованието и обучението на хиляди млади афганистански бежанци.

Иран в момента е дом на близо 800 000 афганистански бежанци. По-рано тази година, тя изготви „решаваща стратегия“ с Афганистан, Пакистан и ВКБООН в подкрепа на репатрирането, устойчивата реинтеграция и подпомагане на страните-домакини. Стратегията беше одобрена на международна среща в Женева през май.

 

Източник

Източник на снимката