Върховният комисар на ВКБООН приветства ангажираността на Иран за запазване убежищното пространство

0
489
Бежанско семейство в Иран

Върховния комисар на ООН за бежанците Антонио Гутерес приветства уверенията, дадени  от Ислямска република Иран, че ще продължи да осигурява защитено пространство за стотици хиляди афганистански бежанци. Ангажиментът бе поет пред Гутерес по време на срещите в събота с президента Махмуд Ахмадинеджад, министъра на външните работи Али Акбар Салехи и министъра на вътрешните работи Мустафа Мохамед Наджар.
Върховният комисар също информира подробно за иранската програма по повод поставянето в правна рамка на афганистанците, пребиваващи в Иран, без документация – чрез издаването на паспорти от страна на афганистанските власти и временни разрешения за пребиваване от страна на иранското правителство.

ВКБООН работи над новаторска програма за здравно осигуряване, заедно с правителството и местна застрахователна компания и като символичен принос финансира образованието и обучението на хиляди млади афганистански бежанци.

Иран в момента е дом на близо 800 000 афганистански бежанци. По-рано тази година, тя изготви “решаваща стратегия” с Афганистан, Пакистан и ВКБООН в подкрепа на репатрирането, устойчивата реинтеграция и подпомагане на страните-домакини. Стратегията беше одобрена на международна среща в Женева през май.

 

Източник

Източник на снимката

SHARE
Previous articleЕтиопия освобождава двама шведски журналисти
Next articleООН – военни престъпления в Сирия
UNA News Bulgaria е онлайн медия с идеална цел, която представя широк кръг от международни и вътрешнополитически теми. Освен да се информирате за важните събития, случили се през седмицата, ще намерите и теми, които не се засягат толкова често в българското медийно пространство. Платформата е създадена и се поддържа изцяло от екип от млади хора, част от Дружество за Обединените нации в България.

NO COMMENTS