Изявление на Световната федерация на Дружествата за ООН за Украйна

0
405

Световната федерация на Дружествата за ООН (WFUNA) публикува свое изявление по повод войната в Украйна.

В изявлението се отбелязва, че конфликтът е в пряко нарушение на Глава VI от Устава на ООН за мирно разрушаване на споровете. Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН имат специална отговорност за спазването на основни принципи, върху които ООН е изградено.

Световната федерация припомня, че чл. 27, ал. 3 от Устава на ООН предвижда, че страните в даден конфликт трябва да се въздържат при гласувания за конфликти, по които са страна, а постоянните членки на Съвета за сигурност да не налагат вето в такива случаи, за да бъде възстановено доверието във възможностите на Съвета за сигурност да поддържа международния мир и сигурност.

Дружествата за ООН по света поддържат усилията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за осигуряване на хуманитарна помощ на всички на територията на Украйна, както и на напусналите я.

Световната федерация призовава Русия да изтегли войските си и насърчава пълното прилагане на Минските споразумения, както и за преговори между НАТО и Руската федерация, на които да бъдат обсъдени опасенията за сигурността на двете страни. 

В общо изявление след среща на Дружествата за ООН, посветена на войната в Украйна, Дружествата за ООН осъждат най-остро напълно неприемливата война, започната от руското ръководство в Украйна, както и настояват за изтегляне на руските части. Организациите призовават международната общност да не бъде обхваната от омраза и остават убедени, че руският народ желае мир.

Документите можете да видите ТУК: Joint UNA Statement WFUNA – Ukraine Statement 28Feb2022