Днес отбелязваме Световния ден на свободата на печата

Темата на 30-та годишнина на Световния ден на свободата на печата е „Формиране на бъдеще на правата: Свободата на изразяване на мнение като двигател на всички останали човешки права“.

0
264
Photo by Konstantin Pidakiev (@forgehdesign) for UNA NEWS Bulgaria

В чест на юбилейно издание на Световния ден на свободата на печата 2023 г. ЮНЕСКО ще организира специално събитие в централата на ООН в Ню Йорк, с което ще отбележи решението на Общото събрание на ООН за обявяване на международен ден на свободата на печата.

По случая ще се проведат около 40 събития от 1 до 4 май в Ню Йорк. Събитията са организирани от общността на Световния ден на свободата на печата, включваща организации на гражданското общество, университети, мрежи за свобода на медиите и други базирани в Ню Йорк и международни организации. Честванията ще се проведат и в рамките на местни, национални или регионални събития по целия свят.

3 май служи като напомняне на правителствата за необходимостта да спазват ангажимента си към пресата. Също така е ден за размисъл сред медийните професионалисти по въпросите на медийната свобода и професионалната етика. Важно е, че Световният ден на свободата на печата подкрепя медиите, които са обект на ограничаване или премахване на свободата на словото. Той е и ден на възпоменание за журналистите, които са загубили живота си в преследване на дадена история.

 

По материала работи: Кристиана Диамандиева

Източници: UNESCO, UN NEWS