Йемен: Проливни дъждове и наводнения увреждат инфраструктурата за разселени хора

0
206

Проливни дъждове и тежки наводнения засегнаха няколко района в Йемен през последните две седмици. Хуманитарните работници съобщават, че това е нанесло сериозни щети на обществената инфраструктура, местата за бежанци и частната собственост.

На ежедневната пресконференция от постоянния щаб на ООН в Ню Йорк, заместник-говорителят Фархан Хак сподели, че в цялата страна близо 86 000 души, включително повече от 10 000 семейства в Мариб, вече разселени от войната, са били засегнати.

Хуманитарните агенции осигуряват спешни доставки на храна, хигиенни и други консумативи на най-засегнатите семейства.  „Досега близо 8000 души са получили помощ, а на повече от 1600 семейства е предоставен допълнителен подслон“, каза той.

Наводненията унищожават местата, които приютяват разселените лица

Според Службата за координация на хуманитарните въпроси (OCHA) между 13 и 15 юли е валял проливен дъжд, придружен с бурни ветрове над Мариб и част от провинция ал-Джауф.

В Мариб и област Серва наводненията унищожиха приютите в 54 места за вътрешно разселени лица, като засегнаха най-малко 10 000 семейства.

Проливните дъждове, продължиха между 22 и 24 юли, нанасяйки щети на инфраструктурата, частната собственост и убежища, като засегнаха главно Сана (431 засегнати убежища), Саада (322), Амран (172), град Сана (137) и Хаджа (99).

Наводнения в Йемен: сезонна заплаха и липса на достатъчно финансиране

Фархан Хак отбеляза, че наводненията в Йемен са сезонна заплаха и „за съжаление много сектори от плана за хуманитарна реакция при наводнения са силно недофинансирани“. Приютите са получили едва 18 % от исканите финансови средства досега. „Призоваваме всички дарители да увеличат подкрепата си за плана за хуманитарна реакция на Йемен“, добави той.

Източник: UN

Превод: Мелиса Зеки