Млад жител на Газа произвежда дизел и бензин от пластмасови отпадъци

0
362

На фона на растящите цени на горивата в Ивицата Газа, млад гражданин и неговите братя от град Бейт Ханун успяват да произведат дизел и бензин от пластмасови отпадъци

На фона на повишаването на цените на горивата в Ивицата Газа, 33-годишният Анас ал-Кафарнех от град Бейт Ханун в северната част на Газа, заедно с братята си успява да произведе дизел и бензин чрез изгаряне на пластмасови отпадъци с помощта на примитивно оборудване и уреди.
Пластмасовите отпадъци са стратегически материал в Газа поради широката им използваемост. Ивицата Газа произвежда повече от 700 тона твърди отпадъци на ден. Младежи и деца често търсят пластмасови парчета сред купчините в пунктовете за събиране на отпадъци в обсадения анклав за да ги продават на преси. Те се почистват, раздробяват и след това продават на фабрики за използване в различни индустрии.
Израелската блокада, наложена на ивицата Газа вече повече от 15 години, принуждава гражданите да търсят алтернативи на стоките, чийто внос е забранен от израелската страна. Основната от тях е горивото, чиито количества и цени се контролират от Израел.
Проектът на Кафарнех досега се е оказал успешен, тъй като много жители на Газа вече прибягват до него, за да си осигурят евтино дизелово гориво и бензин.
В импровизираната фабрика на Кафарнех горивото се произвежда чрез отделяне и поставяне на пластмасови частици в голям термичен контейнер, чиято температура достига 350 градуса по Целзий. За около 10 часа пластмасовите частици се превръщат в мазнина. При разлагането на мазнините се образува пара, която се превръща във втечнено гориво, подходящо за работа на всички видове машини, задвижвани с гориво.
Кафарнех казва, че е бил вдъхновен от европейските експерименти за производство на гориво от пластмаса. Той и братята му са провели опити с машини, задвижвани с дизел и бензин, и не са причинили вреда на нито един двигател. Той добави, че проектът му произвежда около 800 литра дизел и бензин на ден или повече в зависимост от наличното количество пластмаса. Много собственици на фабрики се сдобиват с употребявани пластмасови части, тъй като те са по-евтини в сравнение с вносните, и това намалява ежедневно събираните количества.
Кафарнех заяви, че това, което прави проекта му специален е, че разчита на всички видове пластмасови отпадъци, събрани на случаен принцип от депата, за разлика от други пластмасови изделия, като например домакински артикули, които изискват използването на висококачествени пластмасови суровини. Той отбеляза, че има голямо търсене на произвежданото от него гориво от страна на собственици на мотоциклети и риболовни лодки от всякакъв размер, поради доброто качество и ниската цена на неговото гориво, която възлиза на 1 долар за литър, в сравнение с 2,50 долара за литър гориво, купувано от бензиностанциите.
Рибарят Салим Джарадех споделя, че вече повече от месец разчита на местно произведено дизелово гориво и досега лодката му не е претърпяла никакви щети.
Той добавя, че собствениците на големи лодки се нуждаят от около 300 литра дизелово гориво, поради което много рибари избират този дизел с цел намаляне на разходите си.
„По-рано ходех на риболов с лодка в някои определени дни само за да пестя от дизела, тъй като цената му е висока и не бих могъл да реализирам никакви печалби поради липсата на риба в морето на Газа и ограничената риболовна зона, наложена от Израел. Но предвид наличието на местно производство и евтин дизел, сега ловя риба почти всеки ден“, допълва той.
Джарадех заключи, че гражданите на Газа се борят с високите цени на горивата, които водят до по-високи транспортни разходи, по-високи цени на стоките и по-високи цени на рибата поради увеличението на разходите за гориво, понасяни от рибарите. Затова той добави, че местното производство на гориво е от полза за всички граждани.
Източник: Al-Monitor
Превод: Кристина Русева