ЮНЕСКО осъди разрушаването на град Нимруд в Ирак

0
888
03-06-2015Nimrud_Iraq
Снимка: UNESCO

Агенцията на ООН, с мандат за опазване на културното наследство около света, категорично осъди разрушаването на древния град Нимруд в Ирак, определяйки „престъпния хаос“ като още един удар срещу иракския народ.

„Нищо не е в безопасност от културното прочистване, което е на ход в страната: то е насочено към човешкия живот, малцинствата, и е белязано от системното разрушаване на античното наследство на човечеството“, заяви Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО.

„Не можем да останем мълчаливи. Умишленото унищожаване на културното наследство представлява военно престъпление“, заяви тя, призовавайки всички политически и религиозни лидери в региона да се изправят и да напомня на всички, че „няма абсолютно никаква политическа или религиозна обосновка за унищожаване на културното наследство на човечеството“.

Всички онези, които могат, особено младите хора, в Ирак и в целия регион, трябва да направят всичко възможно, за да защитят това наследство, да го приемат като своя собствено и като наследство на цялото човечество, допълни Ирина Бокова. Тя призова също всички културни институции, музеи, журналисти, преподаватели и учени да споделят и да обяснят значението на месопотамската цивилизация.

„Трябва да се отговори на този престъпен хаос, който унищожава културата, с повече култура“, заяви Ирина Бокова, като добави, че е уведомила председателя на Съвета за сигурност, както и прокурора на Международния наказателен съд. „Цялата международна общност трябва да обедини усилията си, в знак на солидарност с правителството и народа на Ирак, за да се сложи край на тази катастрофа“.

ЮНЕСКО е решен да направи каквото е необходимо, за да се документира и опази наследството на Ирак и да води борба срещу незаконния трафик на културни артефакти, които пряко допринасят за финансирането на тероризма. На карта е оцеляването на иракската култура и общество, допълни Генералния директор на ЮНЕСКО.

Град Нимруд е основан преди повече от 3300 години. Бил е една от столиците на Асирийската империя. Стенописите и произведенията на Нимруд се празнуват по целия свят и почитат в литературата и свещените текстове. Иракското правителство потвърди, че градът е бил нападнат от въоръжени екстремисти, използващи булдозери на 5 март.

Миналата седмица, музеят в Мосул, Ирак, също бе обект на терористично нападение, при което бяха унищожени редица културни обекти и артефакти, включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

 

Източник: UN News Centre

Изготвил: Светослава Димитрова