Директорът на ЦРУ предвижда големи реформи

0
1062

 

2000px-CIA.svg

Директорът на ЦРУ Джон Бренан нареди извършването на едни от най-големите организационни промени в историята на агенцията. В съобщение до служителите директорът обясни, че промените са провокирани от по-широкия кръг заплахи и от влиянието на технологичния прогрес. Реформите целят да наложат по-голяма отговорност на мениджърите и да подобрят кибервъзможностите.

Най-голямата промяна е отпадането на разделението между оператори и анализатори. В миналото тези, които провеждат операциите, и тези, които обясняват събраната информация, бяха разделени в различни офиси и отдели. В съответствие на новите планове те ще бъдат събрани в десет „Mission Centres“, като всеки център ще се ръководи от помощник-директор. До момента съществуват шепа такива съоръжения, включително и Центърът за борба с тероризма, където през последното десетилетие рамо до рамо работят оператори и анализатори.

В съобщението, изпратено да служителите, Бренан подчертава опасностите, създадени от кибертероризма, но и възможностите, които технологичният прогрес предоставя на агенцията. Той призова ЦРУ да „приеме и да се възползва от предимствата на дигиталната революция” и обяви създаването на Дирекция по дигитални иновации.

Бренан обясни пред репортерите, че поради структурата на агенцията често няма човек, който може да се държи отговорен за провеждането на тайна мисия.

„Има много сфери, върху които бих искал да имам по-добър поглед, по-добра информация и по-добър достъп,” каза Бренан.

Кореспонденти казват, че промените са резултат от нарастващото безпокойство, че фокусирането на ЦРУ върху тероризма след атаките от 11 септември е намалило способностите на агенцията да се справя с други заплахи.

Разширяването на отговорностите идва, след като Бренан призна, че някои служители са превишили своите правомощия. Това се случи след доклад от Сената през 2014г., в който се критикува използването от агенцията на подобрени методи за разпит. В отговор на доклада директорът на агенцията призна, че някои от методите са били „ужасяващи”, но защити репутацията на ЦРУ.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: BBC