Заплахата от Боко Харам и проблемите за сигурността в Нигерия

0
891
Boko_Haram_(7219441626)
Снимка: Wikimedia Commons

Най-малко 70 тела бяха намерени в близост до град Дамасак в Североизточна Нигерия, която се намираше под контрола на бунтовници от Боко Харам, в продължение на месеци. В събота с общи регионални усилия, войски от Нигер и Чад превзеха търговския град Дамасак. Обединени срещу общия враг, силите на Чад, Нигер, Камерун и Нигерия започнаха офанзива срещу ислямските бунтовници, за да прекратят възхода и непрестанното превземане на територии от тяхна страна. Преди няколко дни президентът на Нигерия Гудлък Джонатан прогнозира, че Боко Харам ще започне да губи важни територии в рамките на месец. „Силата на Боко Харам  отслабва с всеки изминал ден“ – заяви той.

От чадската армия съобщиха пред АФП, че са открили „около 100 тела, захвърлени под мост на изхода на града“. Потресаващото клане е извършено на място, наподобяващо сцена за екзекуции. Има признаци, че жертвите са били убити по особено жесток начин – много от намерените тела в Дамасак били с отрязани гърла, a някои са били и обезглавени. Все още жертвите не са идентифицирани, но се предполага, че злодеянието е извършено преди известно време, тъй като труповете вече са били частично мумифицирани от пустинния въздух.

Междувременно най-многолюдната и най-развита икономически африканска страна – Нигерия, се готви да проведе президентски избори на 28 март, след като проблемите със сигурността доведоха до отлагане на първоначалната дата – средата на февруари. Специалисти предвиждат възможност за евентуална атака от страна на Боко Харам тази седмица, съдейки по навика им да осуетяват важни национални събития, с цел търсене на публичност за жестокостта на своите действия. Президентът и правителството бяха сериозно критикувани относно провала си в шестгодишната неуспешна битка да възпрат екстремистите в североизточната част, където насилието е причинило смъртта на повече от 15 500  души само от 2012 г. насам.

„Ние никога не сме мислили, че Боко Харам разполага с такива военни възможности, но подценихме тяхното външно влияние. Тъй като след гражданската война, Нигерия не е участвала в никакви военни операции, не произвеждаме оръжия, затова трябваше да потърсим международна помощ за оборудване на армията и военновъздушните ни сили“ – каза той. Президентът дори бе обвинен, че използва заплахата от Боко Харам като оправдание за отлагането на изборите.

Създадена през 2002 г., в началото – насочена против западния стил на обучение, Боко Харам изповядва версия на исляма, според която е „харам“ (забранено) за мюсюлманите да участват в политическа или социална дейност, свързана по какъвто и да е начин със западното общество. Групировката започва военни операции през 2009 г., с цел контролиране на територии и създаване на ислямска държава. Атакува централата на ООН в Абуджа, предприема нападения и над съседни държави, извършва стотици отвличания (сред тях и случая с 200 ученички), безброй жестокости и безчинства, убивайки хиляди невинни граждани.

По-рано този месец, Боко Харам заяви своята вярност и подкрепа към бойците на Ислямска държава, които контролират огромна част от Сирия и Ирак, а също имат стабилно присъствие и в Либия. На този техен акт, от Ислямска държава отвърнаха със запис с публично изявление на техния говорител, в което изразяват своето задоволство от „разпростирането на халифата“ и в Западна Африка. Те приемат с радост декларираната вярност на „своите братя от сунитската група за разпространение на ислям и джихад“, като също призовават още бойци от Африка да се присъединят към тяхната обща борба.

Според специалисти, това публично заявление засега изглежда само като пропаганда, но би могло да е знак и за по-близки взаимоотношения между двете екстремистки групировки в бъдеще. През шестте години въстание в Нигерия с над 13 000 жертви и 1,5 милиона оставени без дом, е възможно Боко Харам да се стремят към по-сериозно обвързване с други радикални ислямисти. Заплахата се увеличи през последните месеци след клането в Бага, което бе описано като „най-смъртоносното деяние“ на терористичната групировка.

Откриването на масовия гроб в Дамасак показва, че Боко Харам продължава да извършва жестоки деяния напълно безнаказано, без знанието на нигерийското правителство и света. Липсата на обществена защита и способност да осигури безопасността на гражданите е знак за сериозен проблем със сигурността в страната, с който Нигерия не може да се справи сама. Необходима е силна външна подкрепа,тъй като особено след затоплящите се взаимоотношения между Боко Харам и Ислямска държава, проблемът вече не е само вътрешнодържавен. Общите усилия на държавите в региона са знак за обявената всеобщата борба срещу крайния ислямизъм, която трябва да бъде подкрепена от цялата международна общност. Но въпреки временното отстъпление на Боко Харам от някои територии, заплахата за цивилните продължава да бъде напълно реална, особено на фона на приближаващи се избори и политическо напрежение, евентуални бъдещи промени за страната и очакване на ответна реакция от Боко Харам на действията „обединените регионални сили“.

 

Източници: The Guardian, BBC, The Guardian

Изготвил: Вилияна Узунова