„Кокаинова вълна“ предизвиква ръст на насилието в Европа: Европол

0
217

Според Европол, Европа е засегната от „вълна от кокаин“. Това потвърждават и признанията на правоприлагащата агенция, че проблемът е по-сериозен, отколкото е предполагала в началото, тъй като мрежите на организираната престъпност са по-добре свързани и все по-насилствени.

В петък министрите на правосъдието на шест западноевропейски държави се срещнаха в Амстердам и обещаха да направят входните пунктове, като например пристанищата, по-сигурни на фона на рязкото увеличаване на трафика на наркотици. “През последните четири години всяка поредна година ставаме свидетели на рекордни конфискации в Западна Европа, катo през 2021 г. са конфискувани поне 240 тона кокаин, а вероятно и повече, обясни Ян Оп Ген Оорт-ръководител на комуникациите на Европол. “Така че на пазара има много кокаин“, изказва се той.

Представителите на службите за сигурност се договориха да укрепят връзките си с латиноамерикански партньори като Перу и Колумбия, където според ООН известните насаждения от листа на кока са се увеличили с поне 43% от 2020 г. насам. Колумбия е най-големият производител на кокаин в света, а голяма част от продукта се озовава в САЩ и Европа.

В доклад на ЕС от месец май се посочва, че рекордните нива на трафик на наркотици са причина за насилието на континента.В Нидерландия бяха регистрирани няколко смъртни случая, свързани с кокаинови банди в страната, особено в Амстердам. Сред тях е и най-известният криминален репортер в страната Петер Р. де Врис, който беше застрелян на улицата в нидерландската столица през юли миналата година. Според прокурорите убийството му е свързано с ролята му в съдебния процес срещу крал на холандската наркомафия.

Превод:Габриела Никова

Източник:https://www.euronews.com/2022/10/22/europe-hit-by-cocaine-wave-sparking-a-rise-in-violence-europol-says