15-годишна присъда за герой от Тахрирската революция

0
1121

800px-2011_Egypt_protests_-_graffiti_on_military_vehicle

Снимка: Wikipedia

На 11 юни 2014 г. съд в Кайро осъди видния египетски активист Алла Абдел Фатах и 24-ма други на 15 години затвор и им наложи глоби на стойност 14 хил. щатски долара по редица обвинения, поради участието им в мирен протест състоял се на 26 ноември 2013 г. в Кайро. Полицията яростно разпръснала демонстрацията, предвождана от групата „Не на военните процеси за цивилното население“, два дни след като правителството издаде закон, който силно ограничава мирните публични събрания.

„Разпадането на протеста от месец ноември показа, че полицията гледа на новия закон като картбланш да атакува протестиращите“, изказа мнение Джо Сторк, заместник-директор Близък Изток и Северна Африка към неправителствената организация Наблюдение на човешките права (Human Rights Watch). „Суровите присъди срещу Алла Абдел Фатах и другите участници в демонстрацията показват, че съдилищата на Египет безпрепятствено налагат жесток закон, който ефективно забранява мирен протест.“

Силите за сигурност са арестували Абдел Фатах и другите по време на нападение над дома му на 28 ноември във връзка с участието му в протеста. Властите го задържат за период от над 110 дни преди един съдия да го пусне под гаранция. Сред обвиненията срещу него са незаконно протестиране и нападение над полицай, съобщава съдебен източник пред държавния вестник Ал-Ахрам.

Заседанието от 11 юни 2014 г. на съда е проведено без присъствието на подсъдимите, въпреки че Абдел Фатах и най-малко двама други подсъдими са се опитали да влязат в затвора Тора, комплекс, където е насрочено делото, за да присъства на заседанието.

Тъй като ответниците са съдени задочно, Абдел Фатах и другите имат право на преразглеждане по египетското законодателство. От Наблюдение на човешките права считат, че задочните съдебни заседания хвърлят съмнение върху достоверността на съдебния процес чрез излагане на риск способността на обвиняемия да упражни правото си да представи защитата си.

Източник: Juancole.com

Изготвил: Вероника Георгиева