„Странната двойка” Анджелина Джоли и Уилям Хейг срещу сексуалното насилие

1
902

Актрисата и специален пратеник на ООН Анджелина Джоли и британският външен министър Уилям Хейг говорят пред Кристиан Аманпур в интервю за СиЕнЕн на 12 юни 2014 г. Поводът за интервюто е обединяването на усилията на Джоли и Хейг в борбата срещу сексуалното насилие по време на конфликти.

Във връзка с техните усилия се провежда среща на върха в Лондон, която обръща внимание именно на тази тема, по която и двамата са особено запалени. Четиридневната среща на върха, която има за цел да сложи край на сексуалното насилие по време на конфликти, е организирана от правителството на Обединеното кралство. Тя се провежда между 10 и 13 юни 2014 г. и събира на едно място представители на повече от 100 страни, както и още стотици експерти, оцелели, религиозни водачи и представители на неправителствени и международни организации.

Според агенцията на ООН за децата, УНИЦЕФ, повече от 150 милиона млади момичета и 73 милиона момчета са жертви на сексуално насилие всяка година, а децата в засегнати от конфликти страни са най-уязвими.

Джоли призова международната общност да постави приоритет върху усилията за подвеждане под отговорност на лицата, извършили сексуално насилие. Според нея е време да се сложи край на културата на мълчание и отрицание, която помага изнасилванията във военни зони да процъфтяват. Друг проблем е, че изнасилвачите рядко да се сблъскват с правосъдието.

Пред Аманпур британският министър и филмовата звезда заявяват, че техните глобални усилия да опитат да сложат край на сексуалното насилие като военно средство са необходими, защото светът трябва да говори за проблем, за който не иска да говори.

Разговорът с Аманпур започва с това, че двамата са определени за „странната двойка” на международните отношения. А техният отговор на този етикет е, че нямат нищо против него, стига да се върши работа.

Аманпур към Хейг: С какво се надявахте да допринесе Анджелина?

„Анджелина допринесе с това, с което правителствата не могат”, казва Хага. „Необходимо е основните правителства в света да бъдат включени в това. С тази дипломатическа мрежа, с нашия бюджет за развитие, с нашата подходяща власт, събрани заедно, за да се случи тази среща на върха. Но също така трябва да се достигне до хора, които обикновено не се интересуват какво има да каже правителството и има хора, които ще обърнат внимание на това, което тя [Анджелина] казва”.

„Движени сте от хората, които срещате”.

Джоли преди е използвала статуса си на емблематична и широко известна личност, за да насочи глобалния интерес към въпроси като положението на сирийските бежанци и здравето на жените.

Аманпур към Джоли: Какво постави началото на кръстоносния поход срещу сексуалното насилие?

„Беше време това да се случи. Отново се срещат млади момичета, момчета, жени, мъже, които могатда говорят публично за всичките си болки, но насаме стават много емоционални за изнасилванията и за това какво се е случило с тях. Знаете ли, че дори не могат да кажат дали едно дете е дете на изнасилване … те просто не могат да функционира повече. Носят в себе си дълбок срам и дълбока болка”.

„Беше прекалено много”, добавя актрисата.

Уилям Хейг казва, че тази „историческа” среща на върха ще бъде допълнение към забележителния случай в Хага от преди 12 години, когато изнасилването като военно престъпление е заложено в закона.

„Тази седмица ще се споразумеем за това как да се разследват и как да се документират тези престъпления”, заяви още Хейг.

„Това е първият път, когато светът ще приеме договорен формат за такива разследвания, при който страните ще могат да споделят информация. В допълнение към това има държави, които са били сериозно засегнати от този проблем и тази среща, ще представи техните планове за действие”.

Аманпур: Как да се промени отношението на обществото?

„Тъй като говорим за овластяване на жените, също така трябва да се овластят и мъжете, и момчетата”, казва актрисата.

„Има много велики съпрузи и лидери, които обичат и подкрепят жените. И като част от образованието на младите момчета трябва да чувстват, че имат задължение да защитават своите сестри, майки и жени и да го виждат като сила”, добави тя.

Кристиан Аманпур пита Анджелина Джоли за това, което тя казва на собствените си деца за равенството между половете и справедливостта в света.

„Аз съм много, много отворена с моите деца. Някои от децата ми са от страни, които са били в конфликт помежду си. Имам син, който е от Камбоджа и син, който е от Виетнам. Така че имаме много дискусии вкъщи. Дъщеря ми е африканка и говорим за гражданските права, а те гледат към сестра си и си мислят за това как преди много години колко различна щеше да е връзката им със сестра им”.

Въпрос към Джоли: Готови ли са САЩ за жена президент и би ли искала това да бъде Хилари Клинтън?

„Разбира се, че би било чудесно да я видя в надпреварата … Мисля обаче, че това трябва да бъде най-добрият човек за тази работа, независимо дали мъж или жена”, заяви Джоли.

„Мисля, че със сигурност е време, когато начело може да застане жена, но това не трябва да бъде причина да се гласува за един или друг човек” , уточни тя.

Специалният пратеник на ООН също се фокусира и върху следващата си стъпка срещу сексуалното насилие, която я отвежда по-близо до дома. Тя вече е започнала проект, свързан с нападенията, извършвани срещу жените-военнослужещи в армията на нейната собствена страна и въздействието, което тя има в световен мащаб.

„Когато хората, чиято работа е да защитават другите, нарушават закона, това е хиляди пъти по-зле, защото това е не само престъпление, но и изпраща послание по света, че това може да се прави”, каза в заключение Анджелина Джоли.

 

 

Източници: CNN International/Amanpour; CNN

Над материала работи: Даниела Янчовичина

Comments are closed.