Албанските деца са изправени пред расистки тормоз заради спор за убежище във Великобритания

0
192
Източник: Unsplash

Посланикът на Албания във Великобритания призовава за край на „кампанията за дискриминация“ по време на дебат за пристигането на лодки с бежанци.

Посланикът на Албания в Лондон заяви, че албанските деца са обект на расистки тормоз в училищата в Обединеното кралство заради дебат за пристигането на лодки в страната.

Киряко Кирко говори публично за това, след като министри и медии обърнаха внимание на повишения брой албански бежанци, които преминават през Ламанша, за да търсят убежище във Великобритания.

Той призова за край на дискриминацията и предупреди за налагането на расистки стереотипи. Неговият коментар е насочен към правителството, след като министърът на вътрешните работи Суела Брейвърман нарече сънародниците му „ албански престъпници“ по време на дебат.

Правителството е насърчавано от десни медии и депутати да спре албанците да търсят убежище в Обединеното кралство.

Според посланика, дебатът е повлиял негативно на повече от 140 000 албанци, които живеят във Великобритания и е засилил „ негативните стереотипи и расизма“.

„Кампанията срещу албанците, които живеят тук, в Обединеното кралство, трябва да спре. Много от тях, особено подрастващите, са тормозени в училище заради това, че са албанци. Всеки отговорен за това трябва да се извини“, заяви той.

По-рано той каза пред министрите, че албанските „доктори, адвокати, работници от всички сектори плащат данъци и допринасят за британското общество.“  Според него всяко по-различно изобразяване на албанците е демонстриране на незапознатост с реалността, а налагането на негативни стеротипи за дълъг период от време води до дискриминация и расизъм.

Смята се, че правителството обмисля поставянето на обща забрана за всеки от списъка с „безопасни“ страни, който търси убежище.

Плановете, изготвени от №10  очертават законодателство, според което бежанците от Албания ще бъдат отхвърляни по-лесно. Според новите промени исканията за убежище ще бъдат автоматично отхвърляни и проверката, която се изисква да бъде извършвана от служителите, ще бъде премахната.

Смята се, че тази стъпка на правителството ще бъде насочена директно срещу албанските бежанци, след като 12 000  са пристигналите с малки лодки от балканската страна за период от девет месеца до септември- това е една четвърт от всички преминавания на Ламанша. Според „Гардиън“ броят на албанците, които са дошли за последните два месеца е намалял.

Според данни на правителството повече от половината от албанските кандидати за убежище, около 55%,  са били одобрени на първоначалния етап от решението.

Анализ на Обсерваторията по миграция на университета в Окфорд от миналия месец показва, че 86% от албанците, които са получили положителен отговор на молбите за убежище през 2022 г. са били жени, на които разрешението е дадено въз основа на това, че може да са били жертва на трафик и да имат нужда от закрила.

Според министъра на имиграцията Робърт Дженрик албанците трябва да бъдат спрени да кандидатстват за убежище, докато Албания не стане безопасна страна.

Кирко обаче заявява, че Албания е безопасна страна и че албанците, които идват в страната с лодки, го правят по икономически причини. Според него страната има нужда от работници, има свободни места и хората трябва да могат да идват легално в нея.

Други свидетели оспорват твърдението, че Албания може да бъде смятана за безопасна страна.

Преподавател по право в Лондон заявява, че една трета от албанците живеят под прага на бедността и има 60% безработица. „Убийствата на честта“ според кодекса на поведение на албанците, наречен „канун“, продължават да засягат животите на много хора в страната, а насилието и корупцията са широкоразпространени.

„Това е хибридна демокрация – има нива на корупция, има и висока безработица“.

Превод: Лора Стойкова

Източник: The Guardian