Антониу Гутериш приветства примирие

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства прекратяването на огъня между Израел и Ивицата Газа. Той заяви, че единствено мирните преговори между Израел и Газа могат да доведат до устойчиво политическо решение, годно да сложи край на конфликта между тях и да доведе до траен мир.

0
174
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, източник: Ройтерс

 

Гутериш приветства прекратяването на огъня и изрази съболезнования към хората, чиито близки (включително жени и деца) са станали жертви на насилствения конфликт в изявление, направено през следобеда на 14 май 2023 г. в Йерусалим.

Той смята, че военните действия в Израел и Ивицата Газа са довели до ненужни човешки страдания и осъди ракетните обстрели на двете страни в конфликта.

Генералният секретар похвали действията на Египет, които се оказаха ключови за възстановяването на мира. Той спомена и страните Катар, Ливан и САЩ като допринесли за прекратяването на конфликта.

Антониу Гутериш потвърди ангажимента на ООН за възстановяването на мирните отношения между държавата Израел и палестинската организация „Ислямски джихад“ чрез политическо решение, основано на резолюциите на ООН, международното право и предишни примирия.

Той завърши с това, че очаква незабавно възстановяване на хуманитарния достъп и предприемане на социални и икономически мерки за осигуряване на прехранването на палестинците, намиращи се в Газа.

На 13 май 2023 г. медиите в Египет съобщиха, че прекратяването на огъня ще влезе в сила в 22:00 часа в същия ден (19:00 по Гринуич).

Кабинетът на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху обяви влизането в сила на примирието между Израел и организацията „Ислямски джихад“ и благодари на Египет за посредничеството и помощта.

По-късно в същия ден Израелските сили за отбрана заявиха, че са ударили Ивицата Газа в отговор на ракетен обстрел от „Ислямски джихад“ срещу Израел.

Прекратяването на огъня слага край на пет последователни дни на въздушни удари в Газа и изстрелване на ракети срещу Израел от палестинската организация и други въоръжени съюзнически групи. По данни на здравното министерство в Газа 33 палестинци са загинали и близо 150 са ранени. От тях има цивилни.  В Израел има най-малко един загинал цивилен. Израелски медии съобщиха за убийството на 70-годишен мъж от палестинска ракета, ударила жилищната му сграда.

На 9 май израелската армия започна провеждането на операция „Щит и стрела‘‘ в Газа с цел да нанесе удари върху военните обекти на „Ислямски джихад“. Тя се породи вследствие на масиран обстрел срещу израелската държава седмица по-рано. Израелските сили убиха висш командир на организацията при въздушен удар срещу сграда в южната част на Газа.