Байдън ще отсъства по време на визитата на Нетаняху във Вашингтон

0
622
Снимка: Wikimedia Commons

 

Снимка: Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън няма да бъде около Капитолия във Вашингтон, когато министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху ще говори пред Конгреса следващия месец. На трети март, когато Нетаняху ще изнесе своята реч на общо заседание на двете камари на Конгреса, Байдън ще бъде на пътуване в чужбина. Това е последната информация по този въпрос, откакто Нетаняху прие поканата на говорителя на Камарата на представителите Джон Бейнър да говори пред Конгреса по въпроса за опасността от ядрено-въоръжения Иран – тема, която е повече от деликатна за Белия дом. Това се случи без предварително да бъде уведомен президентът.

Отсъствието на Байдън по време на срещата няма да мине незабелязано. По време на общите заседания на двете камари на Конгреса обикновено вицепрезидентът, който заема поста на временен президент на Сената, стои редом до говорителя на Камарата на представителите.

От офиса на вицепрезидента отказаха да коментират до коя страна ще пътува той по време на посещението на израелския държавен глава във Вашингтон.

„Все още не сме готови да обявим детайлите по пътуването му и обикновено нашият екип не би направил това изявление толкова рано, но подготвителният процес вече тече от известно време. Ще дадем допълнителна информация веднага щом като можем.”

Решението на Нетаняху да говори пред двете камари на Конгреса без знанието на президента не се приема много добре от Белия дом. От там гледат на този ход като на много високомерно отношение.

Президентът Обама настояваше пред Конгреса да се отложи налагането на допълнителни санкции срещу Иран, докато преговорите все още текат в Женева. От друга страна Нетаняху нарече преговорите безполезни и настоя за допълнителни санкции.

От Белия дом заявиха, че Обама няма да се срещне с Нетаняху, защото неговото посещение е непосредствено преди изборите в Израел. Нетаняху ще се изправи пред избирателите само по-малко от две седмици след посещението си във Вашингтон.

Изявлението на Байдън дойде, когато група демократи от Сената споменаха, че може да бойкотират речта на Нетаняху. Попитан дали е опасна възможността някои демократи да пропуснат речта, говорителят на Белия дом Джош Ърнест отговори, че президентът не мисли, че е добре отношенията между двете страни да се разглеждат през партийната призма.

„Президентът смята, че индивидуалните членове на Конгреса трябва да решат за себе си. Това със сигурност е уместно,” допълни той.

 

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN