Бъдещето за Демократична република Конго остава мрачно

0
1142

513478836

Операцията на ВКБООН в Демократична република Конго (ДРК) е една от най – големите. Персонал от около 400 души предоставя закрила и помощ на стотици хиляди души, включително на бежанци, вътрешно разселени и на хора, които се завръщат.

Ситуацията в Източен Конго, за съжаление, остава динамична, макар че има малко затишие в Северен Киву.През последните седмици част от населението се завръща в Северен Киву, но също така има и ново разселване.

На изток, ВКБООН се опитва да повиши съществуващите места за вътрешно разселените хора. Броят на тези лица се увеличава драматично през последните няколко месеца, особено в Мугунга III (близо до Гома), където е трябвало да се увеличи площта на помещеният за живеене с близо 9 акра. Също така се продължават усилията заедно с други агенции да се подобрят доставките до всички места. В Северен Киву има 31 лагера, които предоставят убежище на 115 000 души.

Основното предизвикателство в източните провинции освен възможността за закрила, остава достъпа. А в Катанга се увеличава броят на вътрешно разселениет хора. От 65 000 души през началото на 2012г до 315 000. И тук достъпът остава основен проблем.

Успех е завръщането на 50 000 бежанци от Република Конго, които се завръщат в северна провинция на ДРК.

Един от най – сложните и сериозни въпроси обаче остава сексуалното насилие в ДРК. По време на последните атаки то отново е голямо и за съжалени е извършено от всички страни. Има разследване в момента за това какво се е случило в Минова в Южен Киву, когато дузина жени бяха изнасилени миналата година.

Според регионалния представител на ВКБООН в ДРК бъдещето на страната остава същото.

Източник

Източник на снимка