Бейнър организира церемония по подписването на законопроекта „Кийстоун”, който очаква вето

0
604
Wikimedia Commons

 

Wikimedia Commons
Снимка: Wikimedia Commons

На официално „подписване” на законопроекта, който одобрява построяването на нефтопровода „Кийстоун Екс Ел”, говорителят на Камарата на представителите Джон Бейнър отправи послание към президента Обама да „направи правилното нещо” и да позволи закона да влезе в сила.

Бейнър е наясно, че президентът вече многократно е обещавал да наложи вето върху законопроекта. Разпространените снимки, които показват как в сградата на Конгреса, заобиколен от законодателите от Републиканската партия и ръководителя на строителния съюз, който ще изгради тръбопровода,  той подготвя законопроекта за изпращане до Белия дом в петък сутринта, са единствено с цел изпращане на политическо послание.

„Новото мнозинство в Конгреса ще го върне обратно към работа в полза на американския народ,” каза лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич МакКонъл.

Един след друг републиканците се позовават на двупартийната подкрепа, която законопроекта получи както в Сената, така и в Камарата на представителите. По този начин те се опитват да изолират президента като единственият, който застава на пътя на тръбопровода.

Републиканците в Конгреса твърдят, че строителството на нефтопровода „Кийстоун Екс Ел” ще създаде много нови работни места. Демократите оспорват това твърдение, а президента настоява, че е в правомощията на изпълнителната власт, а не на Конгреса, да реши дали Кийстоун трябва да се одобри или не.

Не е ясно кога законопроектът ще пристигне в Белия дом, но президентът ще трябва да обяви ветото си в десетдневен срок от получаването му. Очаква се републиканците в Сената да проведат ново гласуване, за да се опитат да преодолеят ветото на президента. Те обаче вече са наясно, че нямат необходимото мнозинство от две-трети, за да влезе закона в сила въпреки ветото на президента.

Изготвил: Габриела Минчева

Източник: CNN