Братът на Херман Гьоринг може да получи хуманитарна награда

0
2719

Алберт Гьоринг, по-малкият брат на Херман Гьоринг, може да получи награда за това, че е спасил стотици евреи по време на Холокоста през Втората Световна Война. Признати са усилията на Алберт Гьоринг за спасяване на жертви на нацистите от концентрационни лагери, подпомагането на изкарване на евреи и техни активи извън Германия.

Ирина Стайнфелд, директор на отдела ‘Праведни измежду нациите’ (Righteous Among The Nations) към центъра Яд Вашем (Yad Vashem) в Израел, подготвя папка с доклади от Гестапо, документация от армията на САЩ, касаеща разпитите на по-младия Гьоринг, както и изявления от хора спасени от него.

Въпреки различните си политически виждания братята Гьоринг са били близки. Алберт успешно е търсел подкрепата на брат си от името на свои приятели евреи или политически затворници. Фамилното му име му осигурява и защита от нападките на Гестапо. Доклад на тайната немска полиция свидетелства за нетърпимостта му към нацистките обичаи, разкривайки, че не допускал поздрава ‘Хайл Хитлер’ да бъде използван в негово присъствие.

Херман Гьоринг, главнокомандващ на Луфтвафе, немските военновъздушни сили, се самоубива през 1946 в нощта преди деня на екзекуцията си. По-малкият му брат прекарва две години в затвора, опитвайки да докаже невинноста си пред Съюзниците. Според историците Алберт изпада в депресия и алкохолизъм след войната поради невъзможността да се освободи от стигмата на фамилното си име.

 

източник