Броят на бежанците от Централноафриканската република достигна 40 000

0
817

515ea6c96

Агенцията за бежанците съобщи в петък, че броят на гражданите, които напускат Централноафриканската република, заради несигурност е достигнал 40 000. Хората продължават да пресичат границите и да търсят убежище в съседните страни.

 Има новопристигнали бежанци в Чад, Камерун и Демократична република Конго. Откато конфликтът започна през миналия декември има около 37 000 бежанци от Централноафриканската република в региона.  От декември повече от 30,800 бежанци са открили убежище в северената част на Демократична република Конго. Чад е получил около 5,600 бежанци, а 1, 024 са регистрирани в Камерун.

Говорителят на ВКБООН обясни, че  нуждите им са значителни, защото много от тях са напуснали домовете си без да вземат личните си вещи. Хората  няма къде да живеят или се настаняват от местни семейства, които от своя страна живеят в голяма бедност.

Агенцията за бежанците на ООН работи с властите в трите приемащи страни, за да осигури закрила и помощ. Тя също така работи с хуманитарни организации, за да предостави здравна и образователна подкрепа, където е необходимо. Това твърде често е трудно  в отдалечените и трудни за достъп места.

Говорителят на ООН заяви, че агенцията е помогнала на 26 750 бежанци в Демократична република Конго. Чрез преместването на бежанците в лагери ще се направи опит да се подобри ситуацията, защото областите, където са разположени те, имат слаба инфраструктура.

Междувременно в Централноафриканската република още 173 000 граждани са били отделени от родните си места заради насилието.

Източник

Източник на снимка