Бразилия ще направи проучване на горите в Амазония

0
2047

brazil__amazonas

Бразилското правителство обяви, че планира да се заеме с огромната задача да прави опис на дървета в тропическите гори на Амазонка. Министърът на горите заяви, че преброяването ще отнеме четири години и ще предостави подробни данни за дървесните видове, почвите и биоразнообразието в най-голямата тропическа гора в света. Последното подробно изследване е било проведено преди повече от 30 години. През това време горите са били подложени на масово унищожаване.

Бразилското правителство пое ангажимент през 2009 г. за намаляване на обезлесяването в Амазония с 80% до 2020 година. Според правителството, унищожаването на тропическите гори през 2012 г. достигна най-ниското си ниво откакто започна мониторинга им преди повече от две десетилетия. Но бразилският министър на горите заяви, че ще бъде в състояние да действа по-ефективно, ако разполага с по-точни данни.

„Ще направим изследване на Амазония отвътре“, каза министър Антонио Карлос Хумел, обявявайки начинанието за инвентаризацията.

Министърът на околната среда Изабела Тейшейра също заяви, че ще помогне на правителството да формулира политиките в областта на околната среда. „В международните дебати относно изменението на климата, например, ние ще знаем колко горски площи имаме и в какво състояние са те (…), ще открием нови видове и ще получим знания за видовете, които са на изчезване, както и информация за разпределението на горските ресурси и техния икономически потенциал“, каза г-жа Тейшейра.

Бразилската национална банка за развитие обяви, че ще допринесе с 33 милиона $ за провеждането на проекта. Последното подробно проучване на бразилска Амазония е извършено през 1970 г., и резултатите от него са били публикувани през 1983 година.

Министър Хумел каза, че частични резултати от проекта ще бъдат публикувани всяка година.

източник:

 

снимка: