Ледници в Андите са намалели с до 50 % за последните 40 години

0
2480

Andes_glaciers

С изменението на климата ледниците в Андите са намалели с между 30 и 50 % от 1970 г. насам, и биха могли да стопят още през следващите години, според проучване, публикувано в списание „Криосфера“

Андските ледници, жизнено важен източник на прясна вода за десетки милиони южноамериканци, се оттеглят с най-бързите темпове за последните 300 години, според мащабно изследване, в което са участвали 28 учени от 7 страни. В проучването са включени данни от около половината от всички ледниците на Андите. При изследваните обекти се разкрива увеличение на температурата с 0.7 ˚C  за последните 70 години, което е довело до значително им стопяване.

„Отстъплението на ледници в тропичните ширини на Андите през последните три десетилетия е безпрецедентно“, заяви Антоан Рабател, водещ автор на изследването и учен от Лабораторията по Глациология и Геофизика в Гренобъл, Франция. Изследователите също така предупредиха, че бъдещето затопляне може напълно да унищожи по-малките по площ ледници, разположени на по-малка надморска височина, които съхраняват и снабдяват с прясна вода част от населението на Южна Америка.

„Това е сериозен проблем, тъй като голяма част от населението на запад от Андите живее в безводни райони“, сподели Рабател.

 

източник:

снимка: